Det ble dramatisk på generalforsamlingen i lakseselskapet NTS i Rørvik fredag formiddag.

En gruppe opprørske familier trodde den hadde kontroll over mesteparten av selskapet, med knappe 50,1 prosent av aksjene, og hadde foreslått å kaste største eier Helge Gåsø og hans sønn Anders ut av styret.

Det ble det ikke noe av.

Stemte mot egen gruppe

I stedet for å bli valgt som styreleder, valgte nemlig Hans Martin Storø å hoppe av opprøret.

– Jeg kunne ikke ha tatt på meg ansvaret som styreleder, i denne situasjonen, og valgte derfor å stemme mot forslaget til grupperingen vi var en del av, sier han.

Hans Martin Storø var foreslått som styreleder i NTS. Nå går han inn som styremedlem.
Hans Martin Storø var foreslått som styreleder i NTS. Nå går han inn som styremedlem. (Foto: Privat)

Selv eier han knappe 50.201 aksjer i NTS, eller 0,04 prosent, men er også styreleder i Guntvedt Holding, som er 13. største eier med 0,97 prosent av aksjene.

– Jeg ønsket minnelige løsninger i denne saken, å bygge en bro mellom grupperingen og finne løsninger for selskapet beste. Jeg har presset og presset, og kunne har fått til et forlik frem til i går om et omforent forslag. Det ble ikke akseptert, sier Storø.

DN har så langt ikke fått tak i hverken hovedeier Helge Gåsø eller styreleder Odd Reidar Øie.

Maktkamp

Det raser en maktkamp i noen av Norges største lakseoppdrettsselskaper. Familiene som kjemper om kontrollen over NTS har base i Rørvik, og vil overta selskapet.

Laksemilliardæren Gåsø, som er største enkeltaksjonær i NTS, har på sin side stått i spissen for et forsøk på å overta Norway Royal Salmon, der NTS sikret seg mer enn to tredjedeler av aksjene, for å slå denne biten sammen med selve oppdrettsvirksomheten i det omfattende laksekonsernet NTS, Salmonor.

Meldingen, først rapportert av E24, om at opprøret ikke førte frem, sendte Norway Royal Salmon-aksjen i et svalestup på Oslo Børs fredag. Aksjen er i skrivende stund ned mer enn ti prosent. NTS-aksjen er på sin side ned litt mer enn én prosent.

Under dagens generalforsamling valgte Grete Rekkebo Brovoll å tre ut av styret. Inn kom Hans Martin Storø. Ellers ble det ingen endringer i styret.

Enormt mange meldinger

Hans Martin Storø, som dermed ikke overtar som styreleder i NTS, men blir med som ordinært styremedlem, sier han har fått «enormt mange negative tilbakemeldinger» fra aksjonærer som ikke tilhører noen av blokkene i tiden før generalforsamling. Det samme har han fått fra ansatte.

– Guntvedt Holding ønsket en bredere styrerepresentasjon, og da vi ikke fikk gjennomslag for det, kunne vi ikke gjøre annet enn å stemme imot. Det ble avgjort få minutter før generalforsamlingen. Vi må ta hensyn til alle aksjonærene. Skal en gå inn som styreleder i et selskap, er det en forutsetning at eierne skal samarbeide. En kan ikke komme inn i en durabelig konflikt, sier han.

– Er du skuffet over utfallet?

– Nei, jeg er mest lettet over at NTS ikke ble satt i den situasjonen som det kunne blitt satt i.

Storø er opprinnelig fra Lund utenfor Namsos i Trøndelag, men er nå bosatt i Rennebu kommune helt sør i Trøndelag. Han jobber som virkesjef i selskapet Arbaflame, et selskap som produserer pellets som skal erstatte kull. Han har tidligere hatt ulike tillitsverv i partiet Venstre.

Den foreslåtte endringen ble nedstemt med knapp margin, og bare 50,14 prosent av stemmene.

Kursen i Norway Royal Salmon (NRS) har steget markert de siste dagene på spekulasjoner om at aksjonærgruppen med utspring i Rørvik-miljøet ville selge aksjeposten.

Etter at nyheten om at Gåsø forblir i NTS-styret ble kjent, falt NRS-aksjen kraftig. På det meste falt aksjen mer enn ti prosent, men like før Børsen stengte var nedgangen redusert til drøyt fem prosent.

– Jeg tror det er åpenbart at Salmar og andre lakseoppdrettere fortsatt kan være interessert i å kjøpe Norway Royal Salmon, om muligheten byr seg. Markedet har ikke endret seg så mye siden det første budet, sa aksjeanalytiker Knut-Ivar Bakken i Sparebank 1 Markets til DN.

Bakken er overrasket over utfallet av generalforsamlingen.

- Det var en interessant utvikling, men jeg tror ikke at siste ord her er sagt. Alle muligheter er fortsatt åpne, sier Bakken etter dagens generalforsamling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.