– Med fallende forventninger til laksepris og en sektor som gjør det dårligere enn et svakt aksjemarked, tror vi det er på tide å oppgradere sektoren til kjøp fra nøytral, skriver analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets i en oppdatering mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,97 prosent i år. Sjømatindeksen har til sammenligning steget 55 prosent – langt mer enn noen annen sektor på børs. Det er likevel her du burde plassere noe av pengene dine, ifølge Tønseth.

Sjømatanalytiker Tore A. Tønseth i Sparebank 1 Markets oppgraderer hele oppdrettsssektoren til kjøp fra nøytral.
Sjømatanalytiker Tore A. Tønseth i Sparebank 1 Markets oppgraderer hele oppdrettsssektoren til kjøp fra nøytral. (Foto: Anders Furuset)

Han mener laksesektoren rent historisk har vært veldig robust i turbulente markeder, og at sektoren nå ser attraktiv ut fra et risiko/gevinst-perspektiv på grunn av lavere prisforventninger for 2019.

Venter høyere laksepris

Tønseth har listet opp fire årsaker til at han nå anbefaler sine kunder å sitte i laks.

  1. Til tross for et meget godt år har selskapene i sjømatindeksen falt i snitt 10 prosent siden november, mens de brede Stoxx600- og S&P-indeksene har falt fire prosent. Fra toppen for et par måneder siden har lakseaksjene falt enda kraftigere.
  2. En av hovedårsakene bak korreksjonen i lakseaksjer har vært en kombinasjon av et svakere markedet generelt og fallende prisforventninger. Selv om spotprisene har vært lavere enn forventet i høst, er Tønseth sikker på at dette bare er midlertidig. Data fra Frankrike indikerer at det blir bedre salg der enn i 2017.
  3. Veksten i volum fra Chile har økt voldsomt den siste tiden. Det har gitt større tilbud av laks, som legger en demper på prisen. Tønseth tror at veksten fra Chile i løpet av to til fire måneder vil gå fra tosifret til ensifret eller helt flatt. Sparebank 1 Markets tar ned volumprognosene i Chile for 2019–2020 fra 3,0-3,5 prosent til 2,0 prosent.
  4. Det, sammen med en forventning om uendret tilbudsvekst på fire prosent fra Norge, gjør at meglerhuset ser et lavere tilbud globalt enn det gjorde før. De fastholder en tro på 61 kroner per kilo laks neste år, men øker fra 61 kroner til 62 kroner kiloen for 2020.

Skotsk jul

Skal du plukke ut én lakseaksje å gi i julegave i år, burde du søke mot Skottland, ifølge Tønseth. En aksje i The Scottish Salmon Company kan du få for 13,55 kroner nå, men legger du Tønseths kursmål på 19 kroner til grunn, vil du kunne gi en gave som kan komme til å stige 40 prosent i verdi.

Tønseth har satt opp kursmålet på en rekke av lakseaksjene og de fleste har en kjøpsanbefaling.

Det eneste selskapet som har fått en salgsanbefaling og et kursmål lavere enn dagens aksjekurs er Salmar. Aksjen har riktignok steget rundt 100 prosent i år.

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Julens kulturøkonomi
DNs politiske julekalender | Luke 17: Julen sikret Asbjørnsen og Andersen – og gir engelske teatre muligheten til å spille Shakespeare.
01:46
Publisert: