Totalinflasjonen i USA for juli måned lå på 8,5 prosent og er dermed 0,2 prosentpoeng lavere enn det som var ventet på forhånd.

Siden det historisk høye nivået i juni på 9,1 prosent, har prisstigningen avtatt med 0,6 prosent i juli.

Kjerneinflasjonen, altså prisveksten ekskludert energi- og matvarepriser, var også lavere enn ventet. I juli endte den på 5,9 prosent, som er samme nivå som i juni. På forhånd var den ventet å stige til 6,1 prosent.

De gode nyhetene smittet over på nøkkelindeksene som steg kraftig onsdag.

Slik så det ut ved de tre toneangivende indeksene på Wall Street ved stenging norsk tid klokken 22.00:

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 2,13 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen steg 1,63 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 2,89 prosent.

Energiprisene faller

Forklaringen bak lavere inflasjonstall enn ventet i juli skal blant annet være fall i energiprisene.

Spotprisen på råoljen Brent handles onsdag kveld for 97 dollar fatet. I løpet av den siste måneden har oljeprisen falt med 8,57 prosent.

Dette kombinert med nok en trippel renteheving i juli, skal være noen av faktorene som bidro til en totalinflasjon på 8,5 prosent i juli og en uendret kjerneinflasjon fra juni til juli.

Samtidig som energiprisene presser inflasjonen ned, presser overraskende høye arbeidsmarkedstall og høye matvarepriser inflasjonen opp.

Onsdag forrige uke kom arbeidsmarkedstallene for juli måned, også kjent som «non-farm payrolls».

På forhånd ventet konsensus en økning i antall arbeidsplasser utenfor jordbrukssektoren på 250.000 for juli, tallene onsdag forrige uke viste over det dobbelte med en økning på 528.000 nye arbeidsplasser.

Samme måned steg matvareprisene 1,1 prosent. Det er syvende måned på rad at matvareprisene i USA øker mer enn 0,9 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.