Globale aksjemarkeder falt 3,6 prosent forrige uke. Oslo Børs falt 4,2 prosent.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management har ingen tro på at dette er en ny kraftig nedtur, men spår likevel nok en urolig uke på Børsen.

– Dette begynner å ligne på en ordentlig korreksjon, og vil nok prege børsene denne uken også, skriver han i en markedsoppdatering mandag.

«Investorene er redde for alt»

Siden oppgangsmarkedet vi nå er inne i startet i 2009 har det vært ti turbulente perioder med store børsfall. Det verste var i 2011 da den amerikanske S&P 500-indeksen falt rundt 19 prosent.

– Det har vært ulike typer frykt, som for eksempel rentefrykt, resesjonsfrykt, eurokrise, kinafrykt, som har forårsaket de urolige periodene. Fellestrekket for alle episodene er at de ikke har ledet global økonomi inn i en nedtur, og heller ikke ført til noen varig nedgang i aksjemarkedet, skriver Rein.

Han mener vi nå er inne i en ny periode med turbulens, til tross for at økonomiske utsikter er gode og at global selskapsinntjening ligger an til å stige 15 prosent i år. Rein mener derfor det er vanskelig å påpeke de fundamentale forholdene som skulle tilsi dette.

– Det er imidlertid for tiden ikke vanskelig å finne forhold som investorene er redde for. Ettersom investorene akkurat nå er redde for alt, skriver Rein.

– I et historisk perspektiv pleier korreksjoner å vare en stund, så dersom uroen er over for denne gang er vi heldige.

«Bør legge grunnlag for videre aksjeoppgang»

Så langt har den amerikanske rapporteringssesongen vært knallsterk. Forrige uke rapporterte 160 selskaper på S&P 500, og samlet sett ligger inntjeningsveksten an til å bli over 25 prosent for fjerde kvartal når rundt halvparten av selskapene har rapportert, ifølge Rein.

– Den positive utviklingen drives av både overraskende god topplinjevekst og bedring i marginer, skriver han.

– Den sterke inntjeningsveksten bør legge grunnlaget for videre aksjeoppgang når uroen igjen legger seg, skriver han videre.

Blandet i Asia

Fortsatt gjenstår det å få se resultater fra 130 selskaper. Vi kan se frem imot tall fra Facebook, General Electric, Apple, Ebay og oljeselskapene ExxonMobil og Chevron. Mandag legger også riggselskapet Transocean frem tall for tredje kvartal.

Mandag morgen er det blandet utvikling på Asia-børsene. I Kina faller børsen to prosent, mens Nikkei i Japan ligger flatt.

– Utviklingen er blandet i de asiatiske markedene, men det er nok bare å forberede seg på nok en volatil uke, skriver Rein.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette spillet har hatt enorm vekst det siste halvåret med 95 millioner nye brukere
Fortnite kan likevel ikke måle seg med en syv år gammel gigant.
00:49
Publisert: