Tirsdag sendte oppgang i oljeprisen og lave inflasjonstall i USA hovedindeksen på Oslo Børs betydelig opp.
Markedsoptimismen smittet derimot ikke over på handelen onsdag, der hovedindeksen ved børsstenging totalt hadde falt 1,2 prosent.
Parallelt med dette har spotprisen på brent-olje steget godt over halvannen prosent gjennom handelsdagen, til et nivå på 81,8 dollar fatet. Equinor og Aker BP falt samtidig henholdsvis 1,3 og 0,5 prosent.
Andre tungvektere som Norsk Hydro, Autostore og MPC Container Ships falt henholdsvis 4,7 , 7,0 og 4,7 prosent.
Satelittselskapet Astrocast steg 14 prosent etter nyheten om at selskaper har signert en flerårig kontrakt med Wyld Networks, mens helsetek-selskapet Observe Medical steg 12 prosent etter at det ble kjent at selskapet er kommet til forhandlinger om oppkjøp av et produksjonsanlegg i Italia.
Dof-styret byttes ut
På en ekstraordinær generalforsamling onsdag stemte aksjonærene i offshorerederiet Dof for å sette inn et nytt styre i selskapet. Styrebyttet kom samtidig som Dof er i gang med en omfattende gjeldsrestrukturering, og har startet en rettslig konkursprosess i Norge.
Den nye styrelederen, Leif Salomonsen, sa i en børsmelding at «arbeidet starter umiddelbart».
– Den første oppgaven er å få et overblikk over det som har blitt gjort så langt og deretter gjøre oss opp en mening om hvordan veien blir videre, sier han.
Aksjen hadde en oppgang på opptil 17 prosent like etter at styret ble byttet ut. Oppgangen dempet seg imidlertid inn mot børsåpning, og fasit ved børsstenging var 14,7 prosent - og 1,47 kroner aksjen.
– Går fortsatt veldig godt
Tirsdag ettermiddag kom inflasjonstallene for november i USA. De viste at inflasjonen var på sitt laveste nivå siden desember i fjor, målt på årsbasis.
– Inflasjonstallene er i seg selv en indikasjon på at inflasjonen spesielt på varesiden er kommet under kontroll. Det har markedet ventet på, fordi det er første steg til å se at rentetoppen er nådd, sa investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea.
De gode tallene sendte Wall Street rett opp fra start. Oslo Børs gjorde også et klart byks i det de gode nyhetene ble kjent. Hovedindeksen gikk fra 1,2 prosent til to prosent drøye minuttet etter at inflasjonstallene ble kjent. Børsen endte med en oppgang på 1,75 prosent tirsdag.
Hvorvidt oppgangen vil fortsette inn i neste år, avhenger av markedets tro på at rentehevingstoppen nærmer seg mener Rein.
– Hvis markedet tror rentehevingsstoppene nærmer seg, vil nok det roe nervene i markedet og styrke muligheten for videre børsoppgang inn i neste år. Men svekker det veksten for mye blir det et inntjeningsproblem.
Nå gjenstår det for den amerikanske økonomien å få kontroll på den sterke lønnsveksten.
– Lønnsveksten og prinsen på service i USA har derimot ikke kommet under kontroll. Det viste arbeidsmarkedstallene som var overraskende sterke. Disse åpne stillingene er på rekordnivå fremdeles selv om de har gått litt ned. Det er fortsatt tegn på at det går veldig godt.
Vil skrinlegge Frontline-fusjon
Onsdag formiddag ble det kjent at den belgiske Savery-familien, eiere av selskapet CBM, ber Euronav om å avslutte avtalen om å slå sammen Euronav med tankrederiet Frontline der John Fredriksen er største eier.
I et brev til Euronav-styret, gjengitt av Bloomberg, skriver Alexander Saverys, toppsjef i familieselskapet CMB, at en fusjon mellom Frontline og Euronav ikke kan gjennomføres uten deres støtte, og viser til at CMB eier 25 prosent av Euronav.
Nyheten om fusjonen mellom Euronav og Frontline ble kjent i starten av april i år. I juli kom partene til enighet om fusjon. Etter planen er det formelle tilbudet ventet å komme i fjerde kvartal, før fusjonen deretter vil gjennomføres så fort som mulig.
Frontline-aksjen falt 0,9 prosent onsdag.
Hentet 446 millioner kroner
Tirsdag kveld gjennomførte riggselskapet Northern Ocean, der John Fredriksen er største eier, en rettet emisjon på 45 millioner dollar. Det tilsvarer 446 millioner kroner etter dagens kurs.
Onsdag morgen kom selskapet med ytterligere informasjon rundt reparasjonsemisjonen som er foreslått i etterkant av den fullførte rettede emisjonen.
Tegningskursen i reparasjonsemisjonen er blitt satt til 9,5 kroner, det samme som i den rettede emisjonen. Det vil bli utstedt maks 2,5 millioner nye aksjer på toppen av de 47 millioner nye aksjene som ble utstedt i forbindelse med den rettede emisjonen.
Reparasjonsemisjonen er blant annet betinget av godkjennelse av prospekt. Selskapet skriver også at Northern Ocean-styret kan avlyse reparasjonsemisjonen dersom markedskursen faller under emisjonskursen.
Aksjen falt 6,5 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.