– Handelskrigen er fremdeles et av de største risikomomentene for finansmarkedene, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management i en kommentar mandag morgen.

Uroen fra handelskrigen preget særlig de fremvoksende markedene og Kina, som hadde et børsfall på henholdsvis tre prosent og 5,7 prosent forrige uke. Rein mener stadig høyere toll fra USA og svakere makrotall skaper bekymringer for veksten i Kina.

Men det er lys i tunnelen.

Kan få dobbelt løft på Oslo Børs

Torsdag forrige uke kunngjorde Kina at visehandelsminister Wang Shouwen drar til Washington i august i et forsøk på å gjenoppta bilaterale samtaler med USA. Ifølge Wall Street Journal skal de to stormaktene forsøke å løse opp i handelskrigen før president Donald Trump og president Xi Jinping treffes i et nytt G20-møte i Argentina 30. november.

Amerikanske aksjer steg på meldingen fredag kveld.

– Grunnen er åpenbar. Når de to absolutte toppene i konflikten skal møtets, må det være for å forsøke å avslutte eller dempe konflikten. For markedet er håpet tent. Avsluttes handelskrigen vil det blir børsoppgang fremover, skriver Rein.

Til DN sier han at Wall Street helt klart vil stige, men at det er alle de andre markedene som vil stige mest. På Oslo Børs kan man få en positiv dobbelteffekt i november dersom handelskrigen løser seg samtidig som USAs oljesanksjoner mot Iran virkelig trer i kraft.

– Hvis du får en løsning i handelskrigen, samtidig som oljeprisen stiger, kan det være en «boost», sier Rein.

Selv om det endte med oppgang på Wall Street fredag er det ingen hallelujah-stemning i Asia mandag morgen. Shanghai-børsen i Kina beveger seg helt flatt, mens Hongkong stiger 0,70 prosent og Nikkei i Japan faller 0,22 prosent.

– Det må være en grunn til at de møtes

USA og Kina har i flere omganger innført nye importtoller mot hverandre, men de to landene har ikke møttes offisielt siden slutten av juni.

– Vi snakker med Kina. De vil veldig gjerne snakke. De er bare ikke i stand til å gi oss en avtale som er tilfredsstillende, så vi kommer ikke til å gjøre en avtale før vi får en avtale som er rettferdig for landet vårt, sa president Donald Trump i et kabinettmøte torsdag.

Ifølge Wall Street Journal skal visehandelsminister Wang Shouwen og statssekretær David Malpass fra USA møtes på onsdag og torsdag denne uken.

– Man kan jo lure på hvorfor i all verden de møtes hvis de ikke har en intensjon om å løse handelskrigen. Det må være en grunn til at de møtes, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dette parkeringshuset står over 60 Tesla-biler parkert
Flere av de venter på service. Les hele saken i lenken under.
00:49
Publisert: