– I 2017 var det et sterkt aksjemarked, sterk inntjening og sterk vekst i økonomien. Folk ser på mange måter en fortsettelse av det vi hadde i fjor, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management.

Han har nettopp vært i USA, og møtte forrige uke en rekke strateger, analytikere og økonomer hos flere av de største bankene i verden.

– Det er få trusler her borte. Det som plager folk mest er mangel på ting som kan velte dette. Man leter med lys og lykt etter ting som kan gå galt for å være posisjonert for et eventuelt fall, sier Rein.

«Ser veldig bra ut»

– Blir det krakk i 2018?

– Nei, svarer Rein umiddelbart.

– Det tror jeg ikke på. Det må i så fall komme på finanssiden som i 2007, men hvis du ser på hvordan finanssektoren er blitt regulert på rekapitaliseringssiden og så videre, er det vanskelig å se hvordan det skal komme, sier han, men understreker at det selvfølgelig kan komme en korreksjon.

Nordea Wealth Management er nøytralvektet på Oslo Børs i øyeblikket og mener at Børsen blir støttet av en høyere oljepris.

– Vi vil aldri undervekte Oslo Børs i situasjonen vi er i nå. Det er vanskelig å se at det skal gå dårlig på Oslo Børs, sier Rein.

Oslo Børs avsluttet 2017 knallsterkt med en kursoppgang på 19,1 prosent og 50 historiske toppnoteringer. Og selv om børsoppgangen har fortsatt solid inn i 2018, tror ikke Rein at det blir behagelig å være investor fremover.

– Det kommer til å føles ukomfortabelt. Rett og slett fordi det har vart så lenge. Før eller siden så må det ta slutt, sier han, men mener det ennå kan vare lenge.

– Om det er i år eller om fem år, det er helt umulig å spå ennå. Det vi kan si er at de neste seks til ni måneden ser veldig bra ut, sier han.

DNB Markets: Ingen krakk

DNB Markets' aksjestrateg Kristian Tunaal er også ganske positiv til aksjemarkedet. Meglerhuset har en nøytralanbefaling på Oslo Børs, altså at den skal være flat fremover, men stige på en normal måte.

Heller ikke Tunaal tror på noe krakk i år.

– Nei, det ser ikke slik ut foreløpig i hvert fall. Makroøkonomien rundt om i verden er rimelig sterk, og i bedring. Krakkene kommer når makroøkonomien er på vei nedover, ikke når den er på vei oppover, sier han.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.
Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Heller ikke Tunaal utelukker en korreksjon i år, og sier det kan komme når som helst. En korreksjon vil si et kursfall på mellom fem og ti prosent.

Dette satser de på i år

– Hva blir lurt å satse på i 2018?

– Den røffe trenden er vel at sykliske aksjer, råvarebaserte aksjer og aksjer med vekting mot en stigende rente kan være et bra utgangspunkt. Forsikring for eksempel. De har en stor investeringsportefølje hvorav mesteparten er i obligasjoner, sier han, og trekker frem Storebrand som hans fremste eksempel.

Tunaal tok Storebrand inn i porteføljen denne uken i DNs porteføljekonkurranse.

Sykliske aksjer er aksjer som svinger i takt med konjunkturene i økonomien. Det vil si at dersom økonomien går veldig bra, vil det gå bra for sykliske aksjer, og vice versa. Selskaper som driver med shipping av tørrlast er eksempler på sykliske aksjer.

Leif-Rune Rein sier at Nordea Wealth Management også har tro på sykliske aksjer fremover.(Vilkår)

Se hvorfor Demokratene kaller budsjettkrisen «The Trump shutdown»
Senator Chuck Schumer gir nå Donald Trump skylden for at mange offentlige tjenester må stenges ned.
01:47
Publisert: