Sjefstrateg Leif-Rune Rein fyller mesteparten av Nordea Wealth Managements markedsoppdatering mandag morgen med skummel handelsproblematikk, politisk og finansiell ustabilitet i Italia og hvor ille det kan gå.
Han bruker store ord som «eurokrise» og «handelskrig».
Likevel har han såpass tro på aksjemarkedet og global økonomi at han plasserer mer av kundenes penger i aksjer.
– Hvis selskapene fortsetter å tjene penger og øke inntjeningen, hvorfor skal de da falle tilbake, sier Rein til DN.
– Ingen link mellom støy og aksjemarkedet
– Grunnen til at aksjemarkedet faller tilbake, er at man tror politisk uro kommer til å ødelegge direkte for selskapene eller skape en resesjon. Uten det er det ingen link mellom støy og aksjemarkedet, sier han.
Han sier at det vil være negativt for markedet dersom en handelskrig skulle føre til økonomisk nedtur eller kraftig forverring av selskapenes inntjening.
– Men politisk støy i seg selv som ikke fører til noe, er irrelevant for markedet bortsett fra dagen eller uken det inntreffer, sier han.
Nå ligger Nordea Wealth Mangement overvektet i aksjer.
«Selv om det er flere uromomenter, slik som Italia, Iran, Nord-Korea, handelskrig og også inflasjon, så tror vi det fundamentale vil seire på sikt. Vi fortsetter å se fremragende inntjening og en global økonomi som holder farten oppe, og ergo overvekter vi aksjer i vår investeringsstrategi», skriver Rein i markedsrapporten.
Konkurrenten gjør motsatt
Hvor stor andel av kundenes midler som er plassert i aksjer avhenger av hvilken investeringsstrategi man velger. Nordea Wealth Management har seks ulike strategier. Referansestrategien har normalt 50 prosent av pengene plassert i aksjer.
Dette har Rein nå økt til 55 prosent. Han har mandat til å øke med inntil 15 prosent.
I DNB Wealth Management sitt team Taktisk Aktivaallokering har de gjort det motsatte. Der reduserte de eksponeringen i aksjer og ligger nå undervektet. Pengene fra nedsalg i aksjer er hovedsakelig satt i banken.
– Det gjorde vi hovedsakelig på grunn av et verdsettelsesperspektiv. Vi syntes aksjer så overkjøpt ut, sa DNB-forvalter Anette Hjertø til DN forrige uke.
– Dette er krenkende
Forrige uke endte med at Donald Trump lot være å unnta EU, Canada og Mexico fra tollen på stål og aluminium som han varslet i mars. Det er ventet en rekke mottiltak. Det går også i retning av at det blir endelig toll på import fra Kina allerede fra juni av.
– Kina har lenge vært «verdens fabrikk» og er blitt stadig mer integrerte i global handel. Et eksempel er at store andeler av omsetningen til amerikanske bedrifter i Kina er generert igjennom amerikanske datterselskaper i Kina. Dermed er handelsunderskuddet mellom USA og Kina på mange måter misledende, skriver Rein.
Canadas statsminister Justin Trudeau sa i et intervju på tv i helgen at USAs innføring av toll er fornærmende.
Han spør retorisk om kanadisk stål i militære kjøretøy og kampfly plutselig er blitt en trussel med referanse til Trumps begrunnelse om at tollen er innført for USAs sikkerhet.
Han drar linjer tilbake til annen verdenskrig og til krigen i Afghanistan der kanadiske og amerikanske soldater har stått side om side - alltid der for hverandre.
– Dette er krenkende for dem, sa Trudeau i intervjuet med NBC, ifølge Marketwatch.
Canada har nå innført egne sanksjoner mot USA. Landets utenriksminister kalte det de kraftigste handelstiltakene Canada har gjort siden annen verdenskrig.
Moody's advarer
Forrige uke endte også med at de to EU-kritiske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen tilsynelatende skal danne ny italiensk regjering etter at Giuseppe Conte fikk igjennom en mindre kontroversiell finansminister. I løpet av forrige uke doblet rentene på italienske statsobligasjoner seg.
– Den sterke oppgangen i italienske statsrenter kan skape et nytt risikomoment dersom markedet ikke lengre vil ha italiensk gjeld. Moody’s advarer at de vurdere å nedgradere kredittratingen til statsobligasjonene. Det kan skape en ny eurokrise på grunn av de store gjeldsforpliktelsene landet har, med en statsgjeld som er på rundt 130 prosent av landets bnp, skriver Rein i markedsoppdateringen.
Bankene var blant selskapene som ble hardest rammet på børsene i forrige uke.
– Det er verd å nevne at italienske regjeringer har historisk sett vært kortvarige - 1–2 år, men frykten er en eskalering mot en lignende situasjon som Hellas-krisen, som kan ramme globale finansmarkeder, skriver Rein.(Vilkår)