Norske lakseaksjer raser på børs onsdag. De tre gigantene Grieg Seafood, Austevoll Seafood og Lerøy Seafood er alle blant de største taperne på en ellers positiv Oslo Børs.

For privatinvestor og øyelege Ole Morten Halvorsen, som har bygget opp en milliardformue tuftet på fiskeaksjer, betyr det svære tap.

I løpet av et par timer onsdag har han et papirtap på over 100 millioner kroner.

Rik på laks

Den mediesky investoren hadde ved årsskiftet store posisjoner i de fleste oppdrettsselskapene på Oslo Børs. I Austevoll, Grieg og Lerøy er han blant de aller største eierne med aksjer for over én milliarder kroner.

Tar man utgangspunkt i at Halvorsen fremdeles sitter med de samme eierpostene som ved inngangen til året eier han i dag lakseaksjer for nærmere halvannen milliard kroner.

De store verdiene kommer etter et fjorår hvor aksjekursen i enkelte av de store oppdrettsselskapene steg vel over 30–40 prosent. Det bidro til at Halvorsen gjennom sitt investeringsselskap OM Holding tjente 262 millioner kroner.

Til tross for sin begeistring for fisk på børs har Halvorsen styrt unna Witzøe-familiens Salmar, en av fjorårets virkelig store gullkalver. De siste to årene har selskapet levert en avkastning på over 100 prosent – langt mer enn alle de andre oppdrettsselskapene som er notert på Oslo Børs.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Halvorsen onsdag.

Skyhøyt belånt

Mens de fleste privatinvestorer helst prøver å unngå å belåne sin portefølje, eller i hvert fall belåne den i minst mulig grad, har Ole Morten Halvorsen vist litt mer risikovilje.

Han har i en årrekke hatt skyhøy belåning på sine aksjer, det vil si at han låner penger fra banken eller andre finansinstitusjoner for å investere dem videre i markedet. Fordelen er at du kan investere langt større summer og få tilsvarende større gevinst. Ulempen er naturligvis det motsatte, at du går på tap og må betale tilbake lånet, renter og tapet på investeringen.

Ved utgangen av 2018 hadde Halvorsen eiendeler for 2,35 milliarder kroner i sitt investeringsselskap OM Holding. 1,32 milliarder av dette (56 prosent) var finansiert gjennom gjeld, mens resten var egenkapital.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.