Natt til torsdag kom en børsmelding Hydro har jobbet hardt for: En avtale med brasilianske myndigheter er i boks, og selskapet kan være et skritt nærmere å kunne kjøre sine Brasil-anlegg for full maskin.

Det er nå et halvt år siden Hydro satte seg ved forhandlingsbordet med lokale brasilianske myndigheter, etter å ha fått en ordre på få dagers varsel om å redusere produksjonen med 50 prosent på verdens største aluminaraffineri, Hydros Alunorte-anlegg.

Ordren, som kom etter påstander om utslipp fra Alunorte, fikk dramatiske følger: Resten av Hydros aluminiumskjede i Brasil fulgte raskt etter, slik at Hydro både har måttet kjøpe råstoffer til norske aluminiumsverk andre steder, og fått langt mindre aluminium shippet fra Brasil.

Finansdirektør Eivind Kallevik i Hydro til høyre og Konsernsjef  Svein Richard Brandtzæg til venstre.
Finansdirektør Eivind Kallevik i Hydro til høyre og Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til venstre. (Foto: Nicklas Knudsen)

Hydro-aksjen steg fire prosent på nyheten om at selskapet nå kan være nærmere å stagge tapene.

– Dette er en viktig milepæl, sier finansdirektør Eivind Kallevik i Hydro om avtalen.

Flikket på formuleringene

Milepælen kommer etter månedsvis med lange og intense forhandlinger med et ukjent antall advokater fra Hydros side.

Ubiratan Cazetta er Statsadvokat i Belem
Ubiratan Cazetta er Statsadvokat i Belem (Foto: Mikaela Berg)

I april brøt forhandlingene sammen på dramatisk vis, mens Hydro høstet sterk kritikk fra statsadvokat Ubiratan Cazetta for manglende åpenhet.

Kallevik kommenterer forhandlingene slik:

– Det har vært en lang prosess med lange og gode og konstruktive dialoger. Det er viktig at alle tre myndighetene nå er enige om en avtale om både tekniske tiltak, overvåkningstiltak og tiltak for lokalbefolkningen.

Av utviklingen i avtaleutkastene er det tydelig at Hydro i tillegg til å love mye nytt, har krevd visse endringer i formuleringene: «Utslipp» og «risiki» er i den endelige avtalen erstattet med «angivelige utslipp» og «angivelige risiki», mens «konsekvensene lokalbefolkningen har erfart» er erstattet med «konsekvenser som eventuelt er erfart».

Uavhengig av at Hydro har erkjent en rekke kontrollerte utslipp fra den såkalte Canal Velho, har selskapet konsekvent avvist anklagene om utslipp fra avfallsdeponiene, med støtte i en rapport fra det brasilianske konsulentselskapet SGW.

Bak anklagene om utslipp står blant andre det offentlige brasilianske forskningsinstituttet Evandro Chagas og deres forsker Marcelo Lima. Og også her har Hydro stilt klare krav i forhandlingene: I den endelige avtalen er alle henvisninger til studier gjort av Evandro Chagas-instituttet, fjernet.

«Ikke en løsning»

Men selv om en avtale nå er signert, er det langt fra sikkert når Hydro kan finne tilbake til de eventyrlige Brasil-resultatene selskapet hadde inntil det kraftige regnværet i februar. Alle produksjonsanleggene går fortsatt på halv maskin, og avtalen opphever ikke produksjonsforbudene selskapet er pålagt.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta i brasilianske Ministério Público, som har vært sentral i avtaleforhandlingene, er klar på at avtalen ikke i seg selv lar selskapet gå tilbake til full produksjon.

– Det er viktig å fremheve at dette ikke bør bli sett på som en løsning, men heller som et utgangspunkt, et tidlig skritt for å klargjøre fakta og gi løsninger på utestående spørsmål, sier han.

– Retur til full produksjon på anlegget avhenger av at Hydro beviser sikkerheten til industrianlegget og en omfattende kapasitet for behandling av avfallsvann, om avfallsvannet så skulle stamme fra den vanlige produksjonen eller fra nedbør.

Hverken han eller det brasilianske miljøorganet Semas, som også har sittet rundt forhandlingsbordet, ville torsdag svare på når dette tidligst kan bli.

Kallevik i Hydro vil heller ikke anslå noe tidspunkt.

– Kan dette trekke ut til neste år?

– Det finnes som sagt ingen fast tidslinje for dette. Vi har et håp om at dette drives frem på en god og konstruktiv måte, men de prosessene tar den tiden det tar, det er ikke en tidslinje som vi styrer.

I avtalen er det angitt at Hydro innen 30 dager skal kunne legge frem en evaluering av kontroll på det eldste av rødslamdeponiene ved kraftig nedbør. Innen 120 dager skal Hydro ha implementert overvåkning av væskenivåer i kanaler og bassenger.

Avtalen inneholder imidlertid ingen forpliktelser for myndighetene til å gi tillatelser til full produksjon når de enkelte testresultatene er innfridd.

Lover matkuponger

Derimot har Hydro forpliktet seg til en lang rekke tiltak. Til sammen har Hydro lagt hele 622 nye millioner kroner på bordet for å få myndighetene med på avtalen.

  • I avtalen har Hydro lovet matkuponger til lokalbefolkningen for 132 millioner kroner.
  • Hydro anslår at investeringene og kostnadene knyttet til utbedrelsene på anlegget de nå har lovet vil koste 60 millioner brasilianske real, tilsvarende 120 millioner kroner.
  • Alunorte skal også betale bøter knyttet til hendelsene i februar 2018 og i 2009 på til sammen 33 millioner real, tilsvarende 67 millioner kroner.

  • I tillegg forplikter Hydro seg til å investere 150 millioner real, eller rundt 303 millioner kroner, i blant annet boligprosjekter og infrastruktur til lokalsamfunnet rundt Alunorte.

Dette kommer i tillegg til de 202 millioner kronene Hydro allerede har kunngjort at de vil investere i lokalsamfunnet gjennom programmet «Sustainable Barcarena Initiative». Fra tidligere er det også kjent at Hydro vil investere 500 millioner kroner for å øke kapasiteten til vannbehandlingssystemet ved fabrikken. Totalt utgjør Hydros investeringsforpliktelser nå en totalsum på drøyt 1,3 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valg i Sverige: – Kan bli det mest dramatiske på hundre år
Søndag er det riksdagsvalg i Sverige. DNs Kjetil Wiedswang gir deg en rask oppdatering.
01:04
Publisert: