Svensk-kanadiske Lukas Lundin, styreleder i flere av Lundin-selskapene, er død, ifølge en pressemelding fra Lucara Diamond. Han ble 64 år.

Lundin fortalte tidligere i år om kampen mot sykdommen i Dagens Industri.
Lundin fortalte tidligere i år om kampen mot sykdommen i Dagens Industri. (Foto: Newspilot Autoprint)

I februar i år varslet Lundin at han skulle trappe ned grunnet kreftsykdom.

– Denne sykdommen er dødelig, og beslutninger må tas uansett hva som skjer. Det er like greit å forberede seg og legge det til rette, slik at det blir en ryddig overgang. Hvis aksjonærene synes det er bra, vil jeg gjerne at sønnene mine erstatter meg, uttalte han da til Dagens Industri.

Det er en snau måned siden fusjonen mellom Aker BP og Lundin Energys olje- og gassvirksomhet ble gjennomført.

Kondolanse fra Røkke og Eriksen

Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen har sendt følgende kondolanse til Lundin-familien, ifølge Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen:

«Våre dypeste kondolanser til Lundin-familien. Lukas vil bli dypt savnet. Gjennom årene har vi på nært hold sett hans livslange lidenskap for å bygge store selskaper, og vi vil huske ham, ikke bare som en venn, men som en bemerkelsesverdig og innsiktsfull bedriftsleder og industribygger. Vi hadde nylig gleden av å jobbe tett med Lukas om den nylige transaksjonen mellom Lundin og Aker BP, hvor han spilte en viktig rolle i forhandlingene og beslutningene, og viste sin bemerkelsesverdige evne som en «deal maker.» Hans arv vil leve videre gjennom de mange bedriftene han har oppnådd.»

Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen roser Lukas Lundin.
Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen roser Lukas Lundin. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Noen måneder før det nevnte intervjuet med Dagens Industri, hadde Røkke og Eriksen besøkt Lundin i Sveits for å ferdigstille Aker BPs oppkjøp av Lundins olje- og gassvirksomhet.

– Vi var klar over sykdomsbildet før vi dro, men noe mer vil jeg ikke kommentere angående hans helsetilstand. Vi har hatt en god relasjon til Lundin-familien i mange år. Vi skal støtte Lukas, både personlig og profesjonelt, gjennom samarbeidet mellom Aker og Lundin, sa Eriksen til DN tidligere i år.

Global virksomhet

I pressemeldingen fra Lucara Diamond, som Lundin grunnla og var styreleder for, skriver selskapet at Lundin gikk bort i den sveitsiske byen Genève etter en to år lang kamp mot hjernekreft.

I teksten omtales det blant annet hvordan Lukas Lundin gjennom 40 år har vært en viktig drivkraft for Lundin-selskapene siden han startet å jobbe med faren sin, nå avdøde Adolf Lundin, tidlig på 80-tallet.

Lundin-gruppen omfatter 11 globale selskaper innen energi og gruvedrift, med til sammen over 15.000 ansatte og en samlet markedsverdi på over 11 milliarder dollar.

Lukas Lundins sønner Harry, Adam, Jack og William skriver blant annet følgende om sin far i pressemeldingen:

«Vår far er vår største inspirasjon. Hans lidenskap for industriene han dedikerte livet sitt til var uten sidestykke. Lukas så mennesker som nøkkelen til suksess, og brukte tiår på å bygge noen av de sterkeste ledelsesgruppene i våre bransjer. Han jobbet alltid for å styrke de som jobbet med ham, og presset oss kontinuerlig til å sikte høyere. Vi kunne ikke hatt en bedre far og mentor.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.