Tirsdag var Danske Banks sjefstrateg Christian Lie på banen med seks grunner til at aksjemarkedet balanserer på en knivsegg. Han mener man kan forvente seg langt mer turbulens på børsene fremover.
Kontra fra DNB Markets
DNB Markets sin makroøkonom Ole André Kjennerud syntes ikke særlig om det han leste og tok til Twitter for å demonstrere:
«Mens DN og Christian Lie sover dårlig ser jeg minst (!) seks grunner til å fortsatt sove godt», skriver Kjennerud, og lister opp seks alternativer.
DN har snakket med Kjennerud for å få utdypet hans syn på økonomien og aksjemarkedet fremover.
– Det er mer sannsynlig med videre oppgang enn nedgang med det makrobakteppet jeg tror på, sier makroøkonomen.
Han erkjenner at et par av punktene han har listet opp på Twitter ble laget mest for å ha et motsvar til alle Lies seks grunner, uten de har tung substans. Så her er, ikke seks, men Kjenneruds fem grunner til at det blir koselig på børs fremover:
1. Ingen krise i Europa
– I Europa tror vi på vekstoppgang og ikke nedgang. Vi tror den oppbremsingen vi så spesielt i andre halvår i fjor er i ferd med å bli reversert. Vi begynner å se det i tallene på tysk bilproduksjon, og på forbrukssiden har det vært mer positiv utvikling mot slutten av fjoråret som vil gi vekstimpulser inne i første kvartal, sier Kjennerud.
PMI, en av de mest fulgte indeksene for å måle temperaturen i industrien og tjenestesektoren, har falt mye gjennom de siste seks til 12 månedene. Kjennerud tror denne vil snu oppover igjen nå. PMI har historisk gitt et godt syklisk signal for markedene.
– For aksjemarkedet og kortsiktige markedsbevegelser i Europa er det oppsidepotensial, sier han.
2. Renter holdes i sjakk
Kjennerud mener at det hverken i USA eller Europa er tegn til at den underliggende prisveksten, altså inflasjonen, øker noe særlig. Det gjør at de lange rentene holdes i sjakk. Han sier at etterspørselen etter obligasjoner med lang løpetid har utviklet seg bra igjennom de siste 12 månedene.
Når investorer er villig til å investere i obligasjoner, altså gjeldsutstedelser, med lang løpetid, betyr det at de har tro på at selskaper og land er i stand til å betale tilbake gjelden sin i årene som kommer. Det signaliserer tro på fremtiden.
3. Italiensk økonomi – hva er nytt?
Et av Lies argumenter var at Europa er inne i sin største økonomiske nedtur siden 2010-2012, og at Italia og Tyskland har bidratt negativt. Italia har skyhøy gjeld og negativ økonomisk vekst.
Kjennerud spør seg: Hva er egentlig nytt?
– Det er helt riktig at det er en lang liste med negative faktorer knyttet til italiensk økonomi. Har den blitt litt lengre de siste årene? Ja, det har hardnet med populismen, sier han.
– Men, det underliggende bildet med altfor høy gjeld og en potensiell kraftig økning i gjeldskostnadene hvis Den europeiske sentralbanken skulle gi slipp, altså ikke lenger støtte italiensk økonomi, det har vi snakket om i mange år. Italienske banker har kostnadskrav på 80–90 prosent mot 70–50 prosent her oppe i Skandinavia. Det er ikke bærekraftig i det hele tatt, men sånn har det vært nesten kontinuerlig siden 1990-tallet, sier økonomen.
Kjennerud er derfor ikke mer bekymret for Italia nå enn før og tror det er helt usannsynlig at landet melder seg ut av EU.
4. Drømmescenario i USA
I USA venter DNB Markets en vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) på 2,5 til 2,6 prosent i år. I tredje kvartal i fjor vokste amerikansk økonomi (bnp) 3,5 prosent. Dette er riktignok en sterk vekst, og en bnp-vekst på 2,5 prosent vil fortsatt være godt.
Meglerhuset venter samtidig at Den amerikanske sentralbanken (Fed) vil heve renten to ganger i år.
Kjennerud mener amerikansk økonomi nå er i et drømmescenario med god utvikling i arbeidsmarkedet, en lønnsvekst som er på vei opp, men en moderat prisvekst. I tillegg har sentralbanken tatt foten litt av gassen.
– Impulsene fra økonomien inn mot markedene er derfor veldig gode, og samtidig sier Fed at de skal være forsiktige og gå sakte frem med rentesettingen slik at de forhindrer at markedet strammer seg unødvendig til, sier han.
5. Mener Kina har det bra
Her har man vært altfor negative, mener Kjennerud.
I løpet av året har flere selskaper rettet pekefingeren mot Kina når de har måttet forklare hvorfor salgene og resultatene ikke lever opp til forventningene. Det skyldes på svak kinesisk etterspørsel og effekter av handelskrig.
Blant annet har anleggskjempen Caterpillar, best kjent for sine heftige gravemaskiner, rapportert om nullvekst fremover delvis på grunn av Kina. Og i januar falt bilsalget i Kina med 15 prosent.
Kjennerud mener den underliggende utviklingen i Kina er bedre enn som så. Han peker på forbruksvekst på fire prosent det siste året og en lønnsvekst i de aller fleste provinsene på mellom åtte og 12 prosent nominelt.
– Arbeidsmarkedet har svekket seg litt i løpet av de siste månedene, men jevnt over er økonomien fortsatt bra slik jeg ser det, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.