Aksjefesten på Wall Street er slutt, og blåmandagen på børsen kan komme allerede om få uker da kvartalstallene for de amerikanske selskapene legges frem, skriver epn.dk.

Faren for en ny nedtur skyldes at forventningene til de amerikanske selskapene nå er så høye at de nesten bare kan skuffe.

- Aksjemarkedet kan uten problemer falle ti prosent i løpet av de neste 3-4 månedene, sier aksjestrateg Morten Kongshaug i Danske Bank til epn.dk.

Bekymringen deles av den danske banken Sydbank, som nå ser enkelte likheter med situasjonen før den kraftige børsnedturen i 2008.


- Amerikanske aksjer beveger seg på en knivsegg. De kommende ukers regnskaper gir ingen plass for skuffelser hvis aksjemarkedet skal unngå å falle tilbake, sier Sydbanks aksjestrateg Bjørn Schwarz til avisen.

Alle rammes

Blir det et markant fall på de amerikanske børsene, så smitter det så og si alltid over på verdens børser.

- Det er ingen som slipper unna når verdens ledende aksjemarked korrigerer. Det rammer alle, sier Kongshaug til epn.dk.

Selv om mange mener amerikanske aksjer nå er høyt priset, er det likevel ikke alle som frykter noen snarlig korreksjon.
 

Sjefstrategen hos Nordea i Danmark, Henrik Drusebjerg, sier til epn.dk at det ikke er tvil om at det blir vanskelig for amerikanske aksjer å overraske positivt sett i forhold til andre aksjemarkeder.

Han tror likevel de amerikanske markedene vil klare seg utmerket.

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget 2,1 prosent hittil i år og 18,9 prosent siste 12 måneder. Skulle aksjestrateg Morten Kongshaug i Danske Bank få rett, så kan halvparten av sistnevnte oppgang blir radert ut frem mot sommeren.

Les også: 75 prosent av børsnykommerne taper penger

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.