De amerikanske børsene åpnet opp mandag ettermiddag, etter at president Donald Trump under G7-møtet i Frankrike fortalte pressen at Kina er tilbake ved forhandlingsbordet.

– Jeg tror Kina virkelig ønsker å inngå en avtale, sa Trump, og la til:

– Jeg tror ikke de har noe valg.

Med de bidro Trump til å endre stemningen i markedet drastisk, etter at investorene fikk en mildt sagt elendig start på uken med kraftige børsfall i Asia. Klokken 21.15 så det slik ut på Wall Street.

  • Dow Jones endte opp 1,05 prosent.
  • S&P 500 steg 1,10 prosent.
  • Nasdaq klatret 1,47 prosent.

Gull faller, renter stiger

Det er ikke bare aksjemarkedet som nå vitner om at frykten i markedet har roet seg noe – i alle fall midlertidig.

Også amerikansk statsrenter stiger kraftig. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, gjerne kalt for «verdens viktigste rente», stiger syv punkter til 1,55 prosent, etter at den før helgen falt til det laveste nivået på tre år.

Også femårige og toårige renter stiger kraftig.

Gullprisen har skutt i været i år, etter som nervøse investorer har søkt tilflukt i det edle metallet. Gullprisen steg ytterligere både fredag og mandag morgen, men utover dagen har gullprisen falt tilbake, og ser ut til å ende opp omtrent på samme nivåer som da markedet tok helg forrige uke, på rundt 1.527 dollar per unse.

Tvil om telefonsamtalen

Mens Trump fortalte pressen at de mottok en telefon fra Kina natt til mandag der Kina oppfordret om å gå tilbake til forhandlingsbordet, har det oppstått tvil om dette faktisk stemmer.

Talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, sier at han ikke var klar over at en slik telefonsamtale hadde funnet sted. Hu Xijin, sjefredaktør for statseide Global Times, og ofte ansett som et talerør for kinesiske myndigheter, nektet for at telefonsamtalen ble gjennomført.

– Kina har ikke forandret sin posisjon. Kina vil ikke gi etter for press fra USA, sa Hu, ifølge CNBC.

Spår økonomisk krise

Samtidig ser et økende antall analytiker at risikoen for en global økonomisk nedtur nå øker, skriver CNBC videre.

Den økonomiske veksten har allerede avtatt i USA og Kina, og ikke minst i Europa, hvor flere tror Tyskland er i ferd med å levere to kvartaler på rad med negativ økonomisk vekst.

Dersom USA øker tollsatsene på 25 prosent på all kinesisk import, og Kina svarer med samme mynt, vil verdensøkonomien gå inn i en økonomisk nedtur, gjerne kalt en resesjon, i løpet av seks til ni måneder senere, ifølge Morgan Stanleys sjeføkonom Chetan Ahya.

Økt usikkerhet kan ramme økonomisk i form at av bedrifter holder igjen investeringer i påvente av en avklaring i handelskrigen.

I andre kvartal falt private investeringer med 5,5 prosent mens aktiviteten innen bygg og anlegg falt med 10,6 prosent. Dette bidro til å kutte BNP-veksten med et fullt prosentpoeng til 2,1 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.