Både statsminister Boris Johnson og Labour-leder Keir Starmer var sterke motstandere av den europeiske superligaen som tolv av kontinentets fremste og mest pengesterke klubber annonserte søndag kveld.

Johnson ga uttrykk for sterk bekymring over at den europeiske superligaen ville være et kartell, som truet fremtiden til det britiske fotballsystemet. I et møte med ledere for den britiske fotballen og supportergrupper varslet Johnson om at han ville slippe en bombe av et lovforslag på klubbene, for å forhindre deltagelsen i superligaen.

Britenes statsminister Boris Johnson tok en aktiv rolle for å stoppe superliga-planene.
Britenes statsminister Boris Johnson tok en aktiv rolle for å stoppe superliga-planene. (Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/NTB scanpix)

Diplomatisk press

Men den britiske storavisen The Times avslører onsdag kveld at Johnson også tok i bruk diplomatiske kanaler for å legge press på eieren til Manchester City. City er formelt eid av Abu Dhabi United Group, som kontrolleres av Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan. Sheikh Mansour er visestatsminister i De forente arabiske emirater, og halvbror til presidenten i samme land. Han er også en del av kongefamilien i Abu Dhabi.

Ifølge The Times tok Edward Lister, eller Lord Udny-Lister, som er Johnsons spesialutsending til gulfstatene, opp temaet i flere samtaler med medlemmer av myndighetene i De forente arabiske emirater.

Avisen skriver at Lister truet med at Citys eventuelle deltagelse i superligaen ville skade emiratenes forhold til Storbritannia.

– Han gjorde det tydelig at det ville være en virkelig positiv ting for forholdet dersom dette ikke skjedde, siterer avisen en ikke-navngitt kilde på.

Lister har i en årrekke vært en sentral rådgiver for Boris Johnson og var hans stabssjef da Johnson var borgermester i London. Han har også vært sjefsstrateg og fungerende stabssjef for Johnson i statsminister-perioden.

Først til å bekrefte

Manchester City ble den aller første klubben til å bekrefte at den ville trekke seg ut av samarbeidet i går kveld. Før det hadde et samlet britisk pressekorps meldt at Chelsea, som er eid av den russiske oligarken Roman Abramovitsj, og City, ville bli de to første klubbene som trakk seg fra det fallerte milliardsamarbeidet.

City, som leder Premier League i England, fikk umiddelbart ros av president Aleksander Čeferin i det europeiske fotballforbundet Uefa, som har vært på krigsstien mot planene.

– Jeg er henrykt over å ønske Manchester City velkommen tilbake til den europeiske fotballfamilien. De har vist høy intelligens. City er en viktig ressurs for fotballen og jeg er glad for å kunne jobbe med dem om en bedre fremtid, sa sloveneren i en uttalelse.

Like før midnatt bekrefter også de resterende britiske klubbene – Tottenham, Liverpool, Arsenal og Manchester United – at de trekker seg fra planene. Det skjedde etter et krisemøte mellom de tolv utbryterklubbene.

Juventus-president Andrea Agnelli, som har vært en av pådriverne for utbryterne, kastet inn håndkleet onsdag formiddag.

Milliardplaner

Planene, som de tolv klubbene gikk ut med søndag kveld, innebar en løsrivning fra det merittbaserte europeiske fotballsystemet, der de beste europeiske klubbene konkurrerer mot hverandre i Champions League og Europa League.

Forslaget innebar at totalt 15 klubber skal være en fast del av en utbryterturnering, mens fem ytterligere plasser skal gå til klubber som ikke er en fast del av ligaen.

Ifølge engelske Financial Times ble klubbene, som er hardt rammet av inntektsfallet i pandemien, lovet en saftig pengepott for å bli med. Avisen skrev at de er blitt garantert en «velkomstbonus» på mellom 200 og 300 millioner euro hver.

Det tilsvarer mellom 1,9 og 2,9 milliarder kroner etter dagens kurs – noe som kunne komme godt med for klubbene, som har tapt milliarder av inntekter fra blant annet billett- og kampdagssalg på koronapandemien. Det var den amerikanske storbanken JPMorgan Chase som garanterte for oppstarten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.