Det ble tilført 235.000 nye jobber i USA i august. På forhånd var det ventet at det skulle bli skapt 725.000 nye jobber, ifølge Trading Economics. På Wall Street peker pilene nedover etter nyheten.

S&P 500 åpner med en nedgang på 0,24 prosent.

Dow Jones faller 0,27 prosent

Nasdaq viser en nedgang på 0,26 prosent

– Det er svakere tall enn ventet, men ledighetstallene som ventet og falt videre.

Det sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Tidligere denne uken kom fasiten på amerikansk ledighet i august som viste 5,2 prosent.

Jobbtallene er denne måneden ansett som nøkkelen til hvor raskt den amerikanske sentralbanken kommer til å starte å fjerne stimuliene til den amerikanske økonomien. Siden pandemien i fjor, har den amerikanske sentralbanken holdt styringsrenten på omtrent null prosent.

Vanskelig å predikere

– Store kriser som denne har vist at det er vanskeligere rent statistisk sett å fange opp trender og spå nøyaktige tall i arbeidsmarkedet, sier Chen og peker blant annet på at det er rekordmange ledige jobber i USA, men ikke like mange har søkt på disse jobbene.

Antall nye jobber som blir tilført den amerikanske økonomien, blir gjerne omtalt som «non-farm payrolls». Makrotallene er også ofte kalt månedens viktigste tall.

Ifølge CNBC har jobber innenfor hotell- og reiseliv drevet mye av veksten i de siste seks månedene, men i august sa det stopp. Da steg arbeidsledigheten i sektoren til 9,1 prosent. Omtrent 400.000 amerikanere svarte i en undersøkelse at de ikke kunne jobbe på grunn av pandemirelaterte årsaker.

Når trapper Powell ned?

– Powell nevnte i sin tale på Jackson Hole-seminaret arbeidsmarkedet som viktig og tallene i dag taler for at han vil vente med nedtrappingen av stimulansene. Foreløpig ligger det i kortene at han vil ikke vil starte med noe før i desember.

Amerikanske førhandelstall på det viktige børsene peker moderat oppover. Men på Oslo Børs pekte pilene nedover og hovedindeksen faller til 0,4 prosent.

– Spesielt tek-aksjer stiger på dette, som er rentesensitive, sier Chen.

– Når kan vi vente nedtrappingen av lettelsene fra Powell?

– Konsensus er at Powell kommer til å annonsere på septembermøtet at han i november vil annonsere at de formelt kommer til å starte nedtrappingen i desember. De trykker 120 milliarder dollar i måneden i kvantitative lettelser. Fra desember kommer de muligens til å trappe ned med 15 milliarder i måneden i åtte måneder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.