Milliardæren og bergenseren Trond Mohn (75) har utmerket seg som Norges mest gavmilde mann, med rike donasjoner til forskning, kultur og idrett.

Lillesøsteren Marit Mohn (71) er ikke mye dårligere.

Gjennom investeringsselskapet Marstia Invest forvalter hun sin andel av pengene etter rør- og pumpeprodusenten Frank Mohn as i Bergen.

Trond Mohn (75)
Trond Mohn (75) (Foto: Kristin Svorte)

Mohn eier 51 prosent og sønnen Stian Westlake eier resten av Marstia Invest. De to ble kjøpt ut av familieinvesteringsselskapet Wimoh as Trond Mohn i 2015, og har siden tjent stort på forvaltning av formuen. I fjor endte resultatet på 322 millioner kroner før skatt, nesten en dobling fra året før.

480 millioner i utbytte

I løpet av fjoråret har Mohn og sønnen delt ut 105 millioner kroner i gaver. Det er nesten like mye som året før, og samlet har de gitt 233 millioner kroner i gaver siden de fikk mer enn tre milliarder kroner i oppgjør for sin del av familieselskapet Wimoh i 2015.

De gjør det ikke så verst selv heller, med et utbytte etter fjoråret på 120 millioner kroner. På fire år har de to delt totalt 480 millioner kroner i utbytte.

Teater og hjelp

Marit Mohn har siden 2012 sittet i styret i Rose Theatre Kingston, og er ifølge teaterets hjemmesider en pasjonert teatertilhenger, og bruker mye av sin tid på filantropisk virksomhet. Mohn er utdannet som ingeniør og såkalt rådgivende advokat («solicitor») med erfaring fra Canada, USA og Norge, og har i en årrekke bodd i Kingston, London.

Teateret ramser også opp en rekke andre frivillige virksomheter der Mohn er aktiv: en bolighjelpsorganisasjon i London, en juridisk støtteorganisasjon, en hjelpeorganisasjon for barn i Sør-Afrika, en norsk forskningsstiftelse og en familiestiftelse for ungdom.

Mohn Westlake-stiftelsen ga i fjor to millioner pund til et oppfinnerrom i Imperial College i London, der unge og gamle får hjelp til å realisere gode ideer med avansert teknologi og kunnskap.

Stian Westlake har tidligere arbeidet i elitekonsulentselskapet McKinsey & Co i London og Silicon Valley, og arbeider nå som sjef for politikk og forskning i innovasjonsstiftelsen Nesta i London. Han er medforfatter av en bok om betydningen av immaterielle rettigheter.

Westlake har utdannelse fra det anerkjente Oxford-universitetet, Harvard-universitetet i Boston, USA og London Business School.

Mer aksjer

Marstia Invest as har en samlet egenkapital på 5,9 milliarder kroner, opp fra 5,7 milliarder fra året før, og pengene er plassert meget konservativt med 2,4 milliarder kroner i banken. Gjennom fjoråret har imidlertid mor og sønn Mohn økt risikoen noe gjennom å redusere bankbeholdningen med rundt 600 millioner kroner, mens satsingen på aksjer har økt med rundt én milliard kroner. I overkant av én milliard er dessuten plassert i obligasjoner.

Aksjer og fond bidro med 164 millioner kroner i avkastning i fjor, mens obligasjonsporteføljen endte i minus.

Det er få spor av hvilke investeringer Marstia Invest gjør. Den eneste større posten investeringsselskapet har på Oslo Børs nå, er aksjer for i overkant av 20 millioner kroner i oppdrettsselskapet Grieg Seafood.

Marit Mohn utvandret fra Norge i 1976 og er i likhet med sønnen bosatt i London. DN har ikke lyktes å komme i kontakt med henne.

«Selskapet er eksponert for markedsrisiko for plassering av overskuddslikviditet», konstaterer hun i en knapp årsberetning.(Vilkår)

Fantastiske Storebrand-tall ødelegger DNs veddemål med Trøim
02:37
Publisert: