Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet markant ned torsdag, og fortsatte nedturen utover dagen. Til slutt endte børsdagen med et fall på 1,37 prosent.

Det skjer etter Wall Street falt markant onsdag etter at Federal Reserve slapp referatet fra desembermøtet. I referatet går det blant annet frem at Fed ble stadig mer uroet over den høye inflasjonen mot slutten av fjoråret, samtidig som det ble kunngjort både renteøkninger og raskere nedtrapping av de mye omtalte støttekjøpene.

Fasit ved handelsslutt på Oslo Børs ble nedgang for brorparten av tungvekterne på hovedindeksen. Hydrogenselskapet Nel, der toppsjef Jon André Løkkes avgang ble kjent onsdag kveld, falt over åtte prosent, mens både Yara og Kahoot endte dagen ned over fem prosent.

Blant de fem mest omsatte aksjene torsdag var det kun Equinor som endte i pluss, med en oppgang på 0,33 prosent.

Tungt fall på Wall Street

Rente- og kredittstrateg i Nordea, Lars Mouland, uttalte til DN onsdag at referatet fra Fed indikerer at sentralbanken vil sette i gang med rentehevingene snart.

– Generelt høres det ut som den vil komme i gang med rentehevingene så fort som mulig, mest sannsynlig i mars, sa han.

Til syvende og sist, endte alle de toneangivende amerikanske indeksene med markant fall onsdag. Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, falt 3,34 prosent, og hadde dermed sin verste dag siden februar 2021, ifølge Financial Times.

Forventningene om rentehevinger fra USA bidro også til et bredt fall på Asia-børsene torsdag morgen.

Børsen kan gå mot strømmen

Forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning sa det var å forvente at stupet i USA vil smitte over på europeiske og norske markeder.

Tunaal tror likevel at energitunge Oslo Børs, kan bli en av børsene som ikke faller mest torsdag.

– Oljeprisen fortsetter å holde seg sterk, og det er alltid positivt for Børsen. Oslo Børs kan ende opp med å gå litt mot strømmen, sier han.

Fatprisen for nordsjøoljen Brent Spot økte etter at det utvidede Opec ble enige om å øke produksjonsnivået med ytterligere 400.000 fat, fra og med neste måned. Torsdag morgen ligger oljeprisen fortsatt rundt 80 dollar fatet.

Fremover tror forvalteren to ting vil påvirke markedene, i tillegg til signaler fra den amerikanske sentralbanken:

– Det er geopolitisk spenning, blant annet i Ukraina. Det skaper generell usikkerhet, selv om det foreløpig ikke har skjedd noe særlig. Det er en del gass som går gjennom Ukraina, så det er vel der mye av bekymringen ligger.

Det leder han inn på en annen viktig faktor:

– Gassforsyninger til Europa betyr mye. Nå har gassprisene begynt å stige litt igjen i Storbritannia. Det er et signal på at situasjonen med høye energiprisen, som vi så i slutten av 2021, kan fortsette en stund til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.