– Børsutviklingen ut desember står og faller på én ting, nemlig hva som skjer mellom USA og Kina. At Donald Trump i tillegg har gjenopprettet tariffer mot Brasil og Argentina, samt på import fra Frankrike, vitner om at den gode stemningen i markedene står i fare dersom også fase 1-avtalen med Kina blir mindre omfattende enn ventet – eller i verste fall bryter sammen eller utsettes, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Norge.

Fredag sendte sterke sysselsettingstall i USA børsene opp.

Sysselsettingstallene tok markedet på sengen, da de viste at det i november var en sysselsettingsvekst på 266.000 personer, noe som var adskillig sterkere enn en ventet vekst på 183.000. De kruttsterke tallene sendte børsene opp over hele verden.

Fredag ettermiddag avsluttet dessuten Opec og de andre store oljeproduserende landene sitt toppmøte i Wien, etter å ha blitt enige om nye kutt i oljeproduksjonen.

Oljeministeren for Opecs mektigste medlem, Saudi-Arabia, bekreftet etter møtet at kartellet og Russland er enige om nye kutt på 500.000 fat olje per dag. Samtidig overrasket Saudi-Arabia ved å annonsere ytterligere kutt på 400.000 fat om dagen, som bringer de totale produksjonskuttene, som er ment å holde oljeprisene oppe, opp på 2,1 millioner fat per dag i første kvartal neste år. Oljeprisen steg på nyheten.

«Positiv impuls til Oslo Børs»

– Saudi-Arabia har nok hatt et ønske om å overraske markedet med et ekstra kutt, noe markedsreaksjonen i oljemarkedet sent fredag viste. Høyere oljepris isolert sett vil være en positiv impuls spesielt til Oslo Børs, som tross alt har steget noe mindre enn både amerikanske og europeiske børser hittil i år, sier Christian Lie.

Den kinesiske presidenten Xi Jinping med president Donald Trump i november i 2017.
Den kinesiske presidenten Xi Jinping med president Donald Trump i november i 2017. (Foto: Andy Wong/AP/NTB Scanpix)

Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten bekreftet på mange måter den fallende resesjonsfrykten som har bidratt til kursoppgangen de siste tre månedene, påpeker han.

– Danske Bank tror veksten i amerikansk økonomi vil modereres, men at sysselsettingsveksten vil fortsette å være sterk nok til at arbeidsledighetsraten faller til 3,3 prosent i 2021, sier sjefstrategen.

– Selv om vi nå har fått to positive impulser i form av oljepris og rapporten fra det amerikanske jobbmarkedet, står vi fortsatt foran en avgjørende periode med hensyn til at Donald Trump har truet med å heve tariffnivået på import fra Kina 15. desember. Signalene om fremdrift i forhandlingene har vært svært blandede, med trusler fra Trump og kineserne om hverandre, kombinert med uttalelser om fremdrift, sier han videre.

Trenger flere gode nyheter

Lie tror de neste månedenes utvikling i aksjemarkedet er svært avhengig av flere gode nyheter, både økonomisk og kanskje i størst grad i forbindelse med konflikten mellom USA og Kina.

– En eskalering kan sette den økonomiske stabiliseringen i fare, samtidig som en omfattende avtale med fjerning av tariffer kan forsterke de lyspunktene vi allerede har sett, forklarer han.

Med den voldsomme kursoppgangen globalt har markedene allerede priset inn en hyggelig kombinasjon av handelsavtale og makrobedring, peker han på.

– Vi tror på fire til åtte prosents avkastning for globale aksjer de neste 12 månedene, men tror samtidig at litt høyere prising av aksjer også gir følsomhet for skuffelser, sier han.

Vi tror på fire til åtte prosents avkastning for globale aksjer de neste 12 månedene
Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank Norge

Danske Bank tror det kommer en avtale mellom USA og Kina før årsskiftet, og at dette vil kunne støtte markedene.

– Men innholdet i avtalen risikerer også å kunne overraske negativt, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.