Hovedindeksen på Oslo Børs åpner med en moderat nedgang på 0,10 prosent.

I syvtiden norsk tid slapp Røkkes Aker Carbon Capture resultater for årets tredje kvartal. Tallene viser inntekter på 101 millioner kroner, en oppgang fra 32 millioner kroner i samme periode i fjor. Inntektene har økt kvartal for kvartal i år.

Det samme har underskuddene. I tredje kvartal endte driftsresultatet på minus 56 millioner kroner. I samme periode i fjor tapte selskapet 13 millioner kroner på driften. Aksjen stiger én prosent idet Oslo Børs åpner.

Mandag morgen slapp meglerhuset Carnegie sin analyse av krillselskapet Aker Biomarine. Carnegie nedjusterte kursmålet på aksjen til 49 kroner per aksje. På Oslo Børs stiger aksjen med 0,22 prosent i åpningsminuttene.

Selskapet Hydrogenpro meldte før børsåpning at selskapets toppsjef Mårten Lunde fratrer, og at Elling Nygaard tar over. Dette blir tatt godt imot på Oslo Børs, og aksjen stiger 3,5 prosent.

SAS-fall

Den store taperen mandag morgen er imidlertid det skandinaviske flyselskapet SAS. Selskapet faller ti prosent på Børsen. Det skjer midt i selskapets krevende omstilling etter pandemien. SAS-sjefen Anko van der Werff lot seg intervjue av danske Finans.dk, der var det lite optimisme å spore.

– SAS kjemper for å overleve. Når jeg ser hvordan markedet er nå, hvordan kundene våre endrer seg og størrelsen på gjelden vår, så er det helt klart at vi er nødt til å gjøre tingene markant annerledes, sa han.

SAS-sjefen sier også til avisen at han har innkalt fagforeningene til forhandlinger om kostnadskutt, og gir tre måneders frist til å finne en løsning. Det skjer etter to lignende runder det siste året der pilotene har blankt avvist store og varige kutt. I stedet har SAS etablert to nye datterselskaper – til store protester fra mannskapet – og all vekst skal skje her neste år.

Økende smittetall

Høsten har så langt vært preget av en svakere vekstrate i verdensøkonomien, tiltagende problemer i frakten av råvarer og komponenter, og inflasjon. Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank Norge mener investorene nå også burde være obs på de stadig stigende smittetallene i flere land.

– Det kommer ny runde nå. I England har de for eksempel de høyeste tallene siden start. Kanskje det kommer kanskje nye nedstengninger, men det ser ut som det er store spredninger i antall smittede fra land til land.

Mandag morgen ble det for eksempel meldt om koronautbrudd i 11 kinesiske provinser. Johansen peker også på utbrudd i Sør-Korea.

– Da er det viktig å følge med på landene i Asia som er viktige for verdikjeden. Hvis det skulle kommer nye nedstenginger i de landene i Asia som produserer det vi trenger i vesten, vil det gjøre den allerede pressede situasjonen i verdikjedene enda mer problematisk, sier han.

Eksperter om inflasjonspresset: – Markedsaktørene er ikke lettskremte dnPlus

– Skremmer

På forhånd var det ventet at Oslo Børs åpner med en oppgang på 0,2 prosent, ifølge Nordnet-analytiker Roger Berntsen.

Mandag var det blandet på de asiatiske indeksene: Nikkei opplevde en nedgang på 0,7 prosent og Hang Seng i Shanghai steg 0,21 prosent. Prisen på et fat nordsjøolje er på 86,03 dollar i det Oslo Børs åpner.

Børsenes stadige oppgang vekker blant annet ikke jubel hos alle. Finansavisen-sjef Trygve Hegnar trekker blant annet paralleller til børskrakket i 1929 i sin leder mandag.

Kronikk om inflasjonen: Bare oppstartsvansker? Eller overdose av vidundermiddel?

– Vi hadde noe som lignet et krakk noen uker våren 2020 da koronapandemien slo inn, og så var det rett inn i en høykonjunktur igjen. Det skremmer i hvert fall oss. Noe er galt i internasjonal handel. Varestrømmene er stoppet opp, råvareprisene stiger, konsumprisene stiger og det mangler folk i nesten alle yrker. I Norge som i Storbritannia og USA, skriver han.

Inflasjonstrussel

I uken som venter vil investorene rette blikket mot resultater fra amerikanske og norske børsnoterte selskaper. til tross for stigende usikkerhet rundt smittetall, verdikjede-trøbbel og inflasjon, har aksjeinvestorene vært optimistiske.

– Børsene klart seg overraskende godt, og klarer seg fortsatt bra. Det er positivt. Men det er en usikkerhet på sikt om hvorvidt problemene med verdikjeden er forbigående eller varig – jo flere problemer med verdikjeden – desto mer varig blir inflasjonen, sier sjefstrateg Johansen.

Dersom inflasjonen blir varig, kan det resultere i høyere renter.

– Investorene har så langt hatt et avslappet forhold til det – litt for avslappet i mine øyne. Det er den virkelig store diskusjonen nå, og hvis det er én ting jeg ber kundene våre følge med på, så er det inflasjonen, forteller Johansen.

Kina tviholder på nullsmittestrategi: – Antipatien vil bli rettet mot Vesten

Resultatrush

Flere viktige amerikanske teknologiselskaper skal denne uken presentere sine resultater, blant annet Facebook.

– Snapchat leverte forrige uke sine resultater, og meldte om lavere reklameinntekter grunnet vilkår hos Apple. Så blir det spennende å se hvorvidt flere av teselskapene kommer med samme forklaring. Facebook kommer med sine tall i dag, sier Anders Johansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.