Den siste tiden har vært preget av et pessimistisk syn på den økonomiske utviklingen. Investorer må ta høyde for både rentehevinger, høy inflasjon, innstramninger fra sentralbankene og forsyningskjedetrøbbel.

Forvalter Audhild Asheim Aabø i Nordea understreker at det ruglete markedet ikke har rammet Oslo Børs i like stor grad som det amerikanske aksjemarkedet. Likevel er det flere selskaper som har falt mye også her hjemme.

– Luftig priste vekstselskaper har falt mye, og lider mest av rentehevinger. Vi tror det fortsatt vil være svingninger i markedet fremover. Det man er spesielt spent på, er om den amerikanske sentralbanken får til en såkalt «soft landing». Jeg tror nok mange venter at det ikke blir en så myk landing, og at innstramningene til sentralbanken vil påvirke den økonomiske aktiviteten, sier Aabø.

Tross markedsuroligheter, steg imidlertid Oslo Børs over to prosent den siste uken. Også i USA har børsene pekt opp de siste dagene, men den brede S&P 500-indeksen har fortsatt hatt en nedgang på over 13 prosent hittil i år, mens teknologiindeksen Nasdaq har hatt en nedgang på over 23 prosent.

Reprising etter rentehevinger

– Et spørsmål mange stiller seg, er om vi har nådd bunnen nå, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.

Olsen tror imidlertid det er en risiko for at aksjemarkedet skal videre ned, og at det er forståelig at markedet tror det blir en resesjon fremover. Det tror han kan tilbakeføres til en reprising som følge av høyere renter.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea. (Foto: Elin Høyland)

– Det har vært en stor nedgang i aksjemarkedet den siste tiden, og vi tror dette er en reprising etter rentehevingene. Den tolkningen innebærer i så fall at markedet i liten grad priser inn en fremtidig nedtur, sier Olsen.

Aabø sier at inflasjonen har vist seg å ikke være like forbigående som mange trodde. Markedet har allerede priset deler av rentehevingene, men det er usikkert hvor mye det vil påvirke aktiviteten i økonomien, mener hun.

– Hvis du ser på rapporteringen fra selskaper på Oslo Børs etter første kvartal, klarte norske selskaper seg veldig bra, mens det i USA kom noen overraskelser. Walmart og Target er eksempler på dette, som tidligere har vært en trygg havn, men som kom med negative rapporter. Det har nok satt en støkk i markedet, sier Aabø.

Høyere inflasjon enn ventet

Makroøkonom Kelly Chen i DNB peker på den galopperende inflasjonen, som årsaken til urolighetene i markedet. Dermed blir arbeidstall fra USA, som presenteres den kommende uken, spesielt viktig å følge med på.

– Her tror jeg det blir viktig å se nærmere på lønnsutviklingen, som har holdt seg sterk, men som nå ser ut til å svekke seg noe, sier Chen og legger til:

– En fortsatt stigende inflasjon er betinget av at arbeidsmarkedet fortsatt holder seg stramt og at lønnsveksten forblir høy. Tallene for lønnsveksten vil altså si oss noe om hva som kan skje med prispresset over tid, sier Chen.

Makroøkonom Kelly Chen i DNB Markets
Makroøkonom Kelly Chen i DNB Markets (Foto: Mikaela Berg)

Olsen i Nordea mener det må svakere økonomiske tider og høyere arbeidsledighet til, for å få bukt med den høye inflasjonen.

– Erfaringsmessig må økonomien gå såpass dårlig at det blir mindre kamp om arbeidskraften blant bedriftene. I USA er det to ledige stillinger per arbeidsledige person, og det er nesten det samme i Norge.

Arbeidstallene fra USA inkluderer også tall over arbeidsledigheten i landet, noe Olsen vil følge særlig med på. Selv tror han ledigheten skal videre ned, både her hjemme og i USA.

– Jeg mener den aller beste oppsummeringen vil ligge her. Man må ha færre «job openings», for at presset i arbeidsmarkedet skal bli mindre. Jo lengre tid det tar, jo mer må sentralbanken presse på, sier Olsen.

– Ruglete fremover

Til tross for at pilene har pekt oppover de siste dagene, tror imidlertid ikke Chen at uroen er forbi.

– Slik vi ser på denne perioden, hvor sentralbankene strammer til pengepolitikken, vil den føre til noe mer ruglete markeder fremover.

Olsen venter generelt svakere tall fremover, men vil være forsiktig med å dra forhastede konklusjoner.

– Vi forventer svakere tall fremover, men i hvor stor grad det betyr at markedet har snudd eller at det går dårlig, er ikke opplagt. Markedet jobber mot en kapasitetsskranke, og da blir naturligvis tallene dårligere. Det er utfordrende å spotte den egentlig underliggende utviklingen.

Også Aabø venter at usikkerheten vil vedvare.

– Jeg tror det blir veldig ruglete fremover også. Vi er fortsatt i «fest setebeltet»-perioden hvor det er litt turbulens, så jeg ville ikke fjernet «fest setebeltet»-skiltet ennå.

Som langsiktig investor og forvalter, følger Aabø spesielt med på selskapenes inntjening fremover.

– I det siste er det selskapenes inntjening investorer klamrer seg til, og enn så lenge har vi ikke sett de store negative trender i det norske markedet her. I det øyeblikket dette blir usikkert, blir det skumlere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.