Det amerikanske leketøysfirmaet, som er verdens største målt i inntekt, leverte i dag sin rapport for andre kvartal. Resultatet var langt over forventningene.

Ifølge det danske nettstedet npinvestor, økte Barbie-produsenten omsetningen med litt over to prosent, til 860,1 millioner dollar, sammenlignet med året før.

I kvartalsrapporten opplyser selskapet at salget av nettopp Barbie-dukker var en av hovedgrunnene til det positive resultatet.

Totalt ble det solgt dukker av den velkjente Barbie-varianten for 186,5 millioner dollar. Det er en oppgang på ni prosent, sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor.

Fyller 60 år

I år markerer også et jubileum for den elskede og utskjelte dukken. Barbie fyller nemlig 60 år i 2019, mens hennes mannlige motpart Ken fyller 58.

Barbie dukket for første gang opp på en leketøysmesse i New York sent på 1950-tallet, og selges i dag i over 150 land over hele verden.

Opp gjennom årene har det vært mye kritikk av Barbie-dukkens utseende. Mange mener den er et dårlig og lite realistisk forbilde for småjenter, med sin svært tynne midje og lange ben.

I 2016 tok Mattel grep og introduserte tre nye kroppstyper for Barbie: kort, lang og formfull, eller «curvy», som det heter fra produsenten. Barbie havnet etter det på forsiden til magasinet Time.

I 2014 kom dukken Ella. Hun er en kreftsyk venn av Barbie, som ikke har hår. Hun ble delt ut gratis til barn som går igjennom kreftbehandling og har mistet håret.

Første Barbie med hijab

Barbie-dukken fikk hijab for første gang i 2017, da en dukke fra Sheroes-serien, som baserer seg på kvinnelige helter, ble laget for å hedre den amerikanske fekteren Ibtihaj Muhammad, som vant bronse under OL i Rio i 2016.

Muhammad beskrev dukken som en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse.

Flere andre kjendiser har fått sine dukkeutgaver, blant dem Audrey Hepburn, Barbra Streisand, Marilyn Monroe og Cher. Mattel har også laget dukkekopier av kjente menn, deriblant James Dean og Frank Sinatra.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.