It-selskapet Mercell Holding er et av mange selskaper som har gått på børs i år. Siden selskapet gikk på markedsplassen Merkur Market i juli, har aksjekursen steget over 70 prosent.

Onsdag morgen slo selskapet i bordet med en kjempeavtale. Mercell, med en markedsverdi på tre milliarder kroner, kjøper Visma Commerce fra giganten Visma basert på en selskapsverdi på to milliarder svenske kroner.

Da Oslo Børs åpner onsdag, steg Mercell-aksjen rakt i vært – 25 prosent på få minutter.

Ut i markedet

Det skaffes nå store penger til veie for å finansiere oppkjøpet:

  • Det vil hentes 1,3 milliarder norske kroner gjennom en utstedelse av nye aksjer. Denne er fullt garantert av et konsortium av primært store eksisterende aksjonærer i selskapet.
  • I tillegg vil det utstedes et femårig sikret obligasjonslån på 1,1 milliarder kroner. Også dette er fullt garantert for.

Kursfest for oppkjøpsfond

– Gjennom dette oppkjøpet etablerer Mercell en sterk posisjon i det svenske markedet og en sterkere plattform for europeisk ekspansjon. Vi er to svært komplementære virksomheter med tanke på kunder, produkter og markedstilstedeværelse, og vil gi ytterligere kundeverdi gjennom å bre vår rekkevidde og distribusjon, sier Mercell-sjef Terje Wibe i en melding.

Mercells styreleder og partner i Viking Venture, Joar Welde, er mindre beskjeden omkring ambisjonene:

– Å styrke Mercells internasjonale fotavtrykk har vært styrets strategi fra starten. Oppkjøpet av Visma Commerce er et viktig steg for å bli den ledende leverandøren av offentlig e-anbud og e-anskaffelseprogramvare i Europa, sier han.

Oppkjøpsfondet Viking Venture er største aksjonær i Mercell Holding. Fondet kom inn i selskapet i perioden 2018-2019 og kjøpte da 44,8 prosent av aksjene. I forbindelse med børsnoteringen i sommer solgte fondet seg noe ned, men sitter fortsatt med over en fjerdedel av aksjene i selskapet og verdier på nesten én milliard kroner.

Siden børsnoteringen har Viking Venture en papirgevinst på rundt 400 millioner kroner på sine aksjer.

Blant de største private aksjonærene i Mercell er den Bergen-baserte Grieg-familien og investor og sjakkentusiast Kjetil Myrlid Aasen. Myrlid Aasen har nå aksjer for over 130 millioner kroner.

Det blir synergier

De to virksomhetene vil sammen ha årlig gjentakende inntekter på 534 millioner kroner fra tredje kvartal i år.

Transaksjonen inkluderer de to skybaserte programvareenhetene Opic og Tendsign som tilrettelegger for leverandører og innkjøpere i det såkalte førtildelingssegmentet. Proceedo, løsningen for tiden etter tildeling, vil bli skilt ut og er ikke en del av transaksjonen.

Ifølge finansdirektør Fredrik Eeg i Mercell er de årlige synergiene på kort sikt ventet å være 20 millioner kroner og å overgå 100 millioner kroner på lang sikt.

ABG Sundal Collier har vært finansiell rådgiver i forbindelse med oppkjøpet. ABG og Pareto Securities vil være finansielle rådgivere i forbindelse med emisjonen og obligasjonsutstedelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.