Det er Spring Cayman Bidco som står bak budet. Bak Bidco står Thoma Bravo, LP, er et amerikansk private equity- og vekstkapitalfirma med kontorer i San Francisco, Chicago og Miami. Bravo er spesialister på å overta it-selskaper.

– Som et privat selskap tror vi Mercell vil dra nytte av vår kunnskap, nettverk og ressurser for bedre å oppnå sitt langsiktige potensial og fortsette veksten, sier seniorpartner A.J. Rohde i Thoma Bravo i børsmeldingen.

Ifølge børsmeldingen har Thoma Bravo eiendeler på over 103 milliarder dollar, og har de siste 20 årene investert i mer enn 375 selskaper.

Bravo vil betale 6,3 kroner per aksje, noe som verdsetter programvareselskapet Mercell til omtrent 3,16 milliarder kroner. Tirsdag sluttet Mercell-aksjen til tre kroner etter å ha mer enn halvert seg i verdi så langt i år.

Mercell-aksjen stiger 103 prosent idet Oslo Børs åpner onsdag.

Fornøyd med prisen

Selskapets to største eiere, det Trondheim-baserte fondet Viking Venture og Luxor Capital Group, har gitt ugjenkallelig aksept for tilbudet. Største eier er Viking Venture, som var med å ta Mercell på børs i juli 2020. Toppsjef Erik Fjellvær Hagen er fornøyd med prisen.

– Vi må bare ta prisingen av programvareselskaper til etterretning. De har falt 50 prosent det siste halvåret og markedet er nå det markedet er, men vi mener en pris 100 prosent over markedsprisen er en god verdi.

Da fondet var med å ta Mercell på børs i 2020 skjedde det til en kurs på 6,75 kroner. På veien har Viking Venture solgt en solid porsjon aksjer til høyere kurser, men den siste tiden har aksjen fått hard medfart på Børsen. Nå har fondet takket ja til å selge til kurs 6,30 kroner.

Viking Venture gikk for første gang inn i Mercell for snaue fire år siden, mens selskapet var privateid. Toppsjef Hagen er tilfreds med investeringen.

– Dette har vært en veldig vellykket investering. Det er totalt sett det største salget Viking Venture har gjort med den største gevinsten vi noensinne har fått.

Avkastningen vil han ikke røpe.

– Det er tall vi ikke går ut med offentlig.

Resultatløft

Mercell leverte onsdag også resultater for årets første kvartal.

Fasiten viser en omsetning på 201 millioner kroner, opp fra 148 millioner kroner samme kvartal i fjor. Driftsresultatet endte på 6,3 millioner kroner, opp fra minus 2,8 millioner kroner første kvartal 2021.

Gjennomføring av tilbudet vil være betinget av en akseptgrad på mer enn 90 prosent, at styret ikke trekker tilbake sin anbefaling, og at relevante regulatoriske godkjennelser, at Mercell i all vesentlighet har drevet sin virksomhet ordinært, og enkelte andre vilkår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.