Meta, konsernet tidligere kjent som Facebook, var ventet å si opp tusenvis av ansatte. Onsdag klokken 12 norsk tid melder Meta at det sier opp over 11.000 ansatte, det utgjør 13 prosent av alle ansatte.

Like etter nyheten brøt ut publiserte Mark Zuckerberg en melding til sine ansatte.

– I dag deler jeg noen av de vanskeligste endringene vi har gjort i Metas historie. Jeg har bestemt meg for å redusere teamet vårt med rundt 13 prosent og la mer enn 11 000 av våre talentfulle ansatte gå. Vi kommer til å gjøre flere grep for å bli et slankere og mer effektivt selskap ved å kutte skjønnsmessige utgifter, skriver Zuckberg.

I tillegg opplyser Zuckerberg om at selskapet opprettholder ansettelsesstoppet ut første kvartal neste år.

Årsakene bak kutter skriver Zuckerberg er at inntektsutsiktene er lavere enn de forventet i begynnelsen av dette året, og selskapet vil sørge for at det opererer effektivt på tvers av de to avdelingene «Family of Apps» og «Reality Labs».

Aldri nedbemannet før

Det var på et møte tirsdag en nedslått Mark Zuckerberg uttalte foran flere hundre ledere at han er ansvarlig for selskapets feilsteg, og at hans overoptimisme om vekst hadde ført til overbemanning, skriver Wall Street Journal tirsdag, og visert til kilder med kjennskap til møtet.

Zuckerberg fortalte på møte at det blir omfattende kutt, og trakk spesielt frem at det blir oppsigelser innenfor områdene rekruttering og forretning, ifølge WSJ.

Konsernet, som driver plattformer som Facebook, Instagram og Whatsapp, har aldri tidligere nedbemannet, ifølge Bloomberg. Men i september varslet gründer og toppsjef Mark Zuckerberg en omorganisering i kjølvannet av en kraftig brems i veksten til de eksisterende produktene.

Etter møtet med Zuckerberg tirsdag begynte selskapsdirektører i mange avdelinger å informere sine underordnede om kutt og reorganisering, ifølge Wall Street Journal.

Markedet responderte umiddelbart positivt på nyhetene mandag, og aksjen skjøt opp flere prosent da Wall Street Journal-saken kom.

Det er likevel fra lave nivåer. Kombinert med en ekstremt kostbar satsing på det såkalte «metaverset,» har troen på Meta-aksjen fått en kraftig smell. Verdien er redusert med nær tre fjerdedeler fra toppnivået i september i fjor. Aksjen omsettes nå på samme nivåer som i 2016.

Verdenshistorisk verditap

Navnebyttet til Meta ble først kjent i oktober i fjor, etter langvarig støy rundt sosiale medier-giganten – knyttet til alt fra varslere som slo alarm om negative helsekonsekvenser for brukere, til å ha latt oppviglerne som stormet den amerikanske kongressbygningen organisere seg.

Da Zuckerberg presenterte Meta-planene i januar i år, utløste det et kursfall på 26 prosent, tilsvarende 230 milliarder dollar, eller 2500 milliarder kroner. Dette skal ha vært det største tapet av aksjonærverdier i løpet av én dag gjennom historien.

Mye kan tilskrives Zuckerbergs planer om å investere ti milliarder årlig i å utvikle «metaverset», uten en tydelig plan for når det skal begynne å generere inntekter. Det hjelper heller ikke at mange fremdeles sliter med å få grep om nøyaktig hva denne digitale verdenen skal bli, eller hvor det kommersielle potensialet egentlig ligger. I tillegg sliter selskapet med fallende brukerengasjement og konkurranse fra nye plattformer, som Tiktok.

Siden januar har også appetitten for vekstaksjer fått en kraftig smell i møte med stigende renter og vedvarende høy inflasjon.

Aksjeklasse til frustrasjon

Da Meta presenterte ferske kvartalstall i oktober, rapporterte selskapet et fall i salgsinntekter, kombinert med kraftig økte utgifter. Zuckerberg selv manet til tålmodighet.

– Jeg tror vi kommer til å finne ut av disse tingene over tid. Og jeg setter pris på tålmodigheten, og jeg tror at de som er tålmodige og investerer i oss kommer til å bli belønnet, sa toppsjefen, ifølge Bloomberg.

Til liten nytte. Markedet responderte med et nytt kursfall rundt 25 prosent, dog fra mye lavere nivåer enn i januar. Totalt har rundt 7000 milliarder kroner forsvunnet siden da.

Mark Zuckerberg eier cirka 13 prosent av aksjene i Meta, men har 54,4 prosent av stemmerettighetene gjennom en spesiell aksjeklasse. Dette beskytter metavers-strategien hans fra frustrerte investorer, som gjerne skulle sett strammere kontroll på utgiftssiden i møte med usikre tider.

– Hvis noe annet selskap hadde gjort dette, så ville du hatt aktivistiske investorer som skrev brev, foreslo nye styremedlemmer og forlangte endringer. Jeg tror Mark har fått krystallklar beskjed om hva investorene ønsker seg, men han har tatt sin beslutning, sier Jim Tierney, investeringsdirektør for amerikanske vekstaksjer i Meta-aksjonæren AllianceBernstein, til Financial Times.

Zuckerberg har personlig deltatt i flere møter med frustrerte investorer, skriver samme avis, med henvisning til anonyme kilder. Dette skal ikke ha bidratt til bedre stemning. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.