Både etterhandelen onsdag kveld og førhandelen torsdag ettermiddag norsk tid indikerte et kursras i Meta-aksjen.
Og sannelig fikk spådommen fra før- og etterhandelen rett: Meta-aksjen falt 24,6 prosent torsdag.
Ved børsstenging kostet en Meta-aksje 97,8 dollar, som både betyr at aksjekursen har falt rundt 70 prosent hittil i år og at kursen er på sitt laveste siden 2016. Kursfallet kom etter en svak kvartalsrapport onsdag kveld.
Kursfallet har også gjort 11 milliarder dollar av Zuckerbergs formue om til luft, ifølge Bloomberg. Basert på det ferskeste aksjonærregisteret Meta har offentliggjort eier Zuckerberg mer enn 350 millioner aksjer i selskapet.
Meta-fallet tynget også den teknologirettede indeksen Nasdaq Composite, som falt 1,6 prosent.
Samtidig klatret industridominerte Dow Jones 30 0,6 prosent, mens brede S&P 500 falt 0,5 prosent.
Utviklingen kom etter ferske tall for den økonomiske veksten i USA, som i forrige kvartal for første gang i år var positiv.
Blant annet betyr det at den amerikanske økonomien har klatret ut av det som defineres som en teknisk resesjon – altså to kvartaler på rad med negativ vekst.
«Good news is bad news»
Målt ved bruttonasjonalprodukt, vokste nemlig den amerikanske økonomien 2,6 prosent på årsbasis i forrige kvartal. Dette var altså bedre enn ventet, all den tid analytikerestimatene ifølge Bloomberg pekte på 2,4 prosent – og isolert sett gode nyheter.
De siste månedenes skyhøye inflasjon, med en amerikansk sentralbank løpende etter med en stadig strammere pengepolitikk, har imidlertid snudd opp ned på oppfatningen av hva gode nyheter kan være.
Målet med den strammere pengepolitikken, deriblant de kraftige rentehevingene, er å kjøle ned økonomien, og også få opp arbeidsledigheten i det som historisk sett er et særs sterkt arbeidsmarked.
Derfor kan isolert sett gode makroøkonomiske nyheter bli tolket som tegn på at Fed kan måtte sette opp rentene enda mer enn planlagt – som er dårlige nyheter. Derfor den noe kontraintuitive oppfatningen om at «good news is bad news».
Utviklingen i de amerikanske aksjemarkedene torsdag, særlig på industridominerte Dow Jones, peker i retning av at gode nyheter denne gang ble tolket som gode nyheter.
Apple- og Amazon-tall
Sent torsdag kveld norsk tid, etter de amerikanske børsene stengte for dagen, kom de to tek-gigantene Amazon og Apple med kvartalstall.
Ifølge analyseselskapet Refinitiv ventet analytikerne en omsetning på 88,9 milliarder dollar for Apple. Omsetningen endte på 90 milliarder dollar.
Google-eier Alphabet omsatte for 69 milliarder dollar i forrige kvartal – vekstfarten avtokNå står selskapet overfor den samme makroøkonomiske motvinden så å si ethvert selskap må forholde seg til, men investorene håpet ifølge CNBC at Apple vil være mer skjermet som følge av «sterk merkevare, dedikerte eiere og sterk etterspørsel etter dyrt utstyr».
Bakteppet er blant annet at den generelle PC- og mobiltelefonsalget har falt verden over, i tillegg til at en sterk dollar presser kjøpekraften til forbrukere i andre land enn USA – og det store utland byr på storparten av selskapets salg.
Microsoft omsatte for 50 milliarder dollar i forrige kvartalVentet økt omsetning fra Amazon
Hva gjelder Amazon, som blant mye annet er et netthandelsselskap, ventet analytikerne ifølge Refinitiv en omsetning på 127,5 milliarder dollar i årets tredje kvartal. Omsetningen endte på 127,1 milliarder dollar.
Amazon er i større grad eksponert for alle de makroøkonomiske usikkerhetene og utfordringene som preger verden i høst, som har inntruffet samtidig som at netthandel er blitt mindre populært sammenlignet med pandemiårene.
Delstaten California saksøker tek-giganten Amazon for å svekke konkurransen og endre søkeresultaterI møte med dette har Amazon gått til harde kostnadskutt på tvers av konsernet. Det har forsøkt å tømme varelagre, lagt et par eksperimentelle prosjekter på is og stanset nyansettelser på konsernnivå for varehandelsvirksomheten, skriver CNBC.
Gitt den brede rollen Amazon har som aktør innen en rekke sektorer, men særlig gitt rollen som et av verdens største varehandelsselskaper er markedsaktørene ekstra lydhøre for inntjenings- og etterspørselssignalene Amazon måtte komme med. Disse kan nemlig gi en forsmak på hva man kan vente fra andre selskaper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.