Michael Burry, som ble gjort kjent i filmen «The Big Short», vedder store summer mot stjerneforvalter Cathie Wood og hennes fond Ark Innovation Etf.

Investoren legger hundrevis av millioner på bordet i troen på at nedgangen snart er rundt hjørnet.

Burry har ifølge et dokument offentliggjort av amerikanske myndigheter mandag såkalte put-opsjoner på 235.500 aksjer i fondet, skriver Bloomberg. Veddemålet har en verdi på nærmere 31 millioner dollar, eller 274 millioner norske kroner, etter dagens vekslingskurs.

En put-opsjon er en kontrakt som gir kjøperen en rett, men ikke en plikt, til å selge en posisjon til en bestemt pris på et bestemt tidspunkt. Om prisen på den underliggende eiendelen faller, vil da kjøperen – i dette tilfellet Burry – kunne selge den for mer enn det han kjøper den for.

En annen kjent måte å vedde imot en aksje på er å «shorte».

Med put-opsjonene vedder kjendisinvestoren nå på at Woods fond skal falle i verdi, litt på samme måte som han veddet på at det amerikanske eiendomsmarkedet skulle kollapse i 2007. Og hvis man fikk med seg nyhetene den gangen, eller har sett The Big Short i ettertid, vet man at Burry til slutt fikk rett.

Har mistet troen

Flaggskipet blant Woods fond er nettopp Ark Innovation Etf, som i fjor steg med 152 prosent. Det var årsbeste for børsnoterte fond på Wall Street.

Investorer har strømmet inn i Woods fond med milliarder av dollar etter de gode resultatene, som skyldes oppgangen i teknologi-sektoren hun har spesialisert seg på. Men entusiasmen har fått seg en knekk etter hvert som flere markedsaktører har advart om bobletendenser og fare for økt inflasjon.

Tidligere i august skrev DN at tolv prosent av alle aksjene i de fem fondene til Wood er shortet. Etter planen skal det lanseres et eget fond i oktober, som skal være dedikert utelukkende til å shorte Ark.

– Analytikere sier at investorene har begynt å miste troen etter et glitrende 2020, skriver Financial Times.

Øker Tesla-veddemål

Det er Burrys investeringsselskap Scion Asset Management som sitter på veddemåls-kontraktene mot Ark. Selskapet har lenge veddet imot Wood mer indirekte, ved å sette penger på at bilprodusent-aksjen Tesla skal falle. Bilprodusenten er nemlig én av Woods favorittselskaper og Arks største aksjeposisjon.

Mandag fremgikk det også, i det samme offentlige dokumentet, at Burry har økt sine veddemål mot Tesla med put-opsjoner på i overkant av én million aksjer. Det var en økning fra første kvartal, da Scion satt på slike kontrakter for 800.000 aksjer.

Mandag ender Ark ned 2,6 prosent ved stengetid, mens Tesla stenger med et fall på 4,32 prosent etter at amerikanske myndigheter igangsatte en granskning av selskapets autopilot-system.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.