Mikhail Fridman har sammen med sin kollega Petr Aven gått med på å gi fra seg kontrollen i Letter One-gruppen, ifølge Financial Times.

De to eier til sammen litt under 50 prosent av selskapet.

Lord Mervyn Davies, en tidligere minister for Labour-regjeringen i Storbritannia, vil ta kontroll som styreleder i forbindelse med at Fridman og Aven trekker seg fra styret.

Davies sier at de to har sagt seg enige i å ikke lenger være involvert i virksomheten. Eierandelene deres vil bli fryst så lenge sanksjonene er i kraft, noe som i praksis innebærer at de ikke vil ha rettigheter som aksjonærer og heller ikke ha mulighet til å motta utbytte.

Fridman selv sa at dette var «riktig for selskapet».

Han var med på å etablere det private investeringsselskapet som satser på telekom, energi, teknologi og detaljhandel. Letter One kjøpte opp det tyske oljeselskapet DEA i 2014, og kom med det inn på norsk sokkel, der DEA har vært i over 40 år. Fridman er også eier av Russlands nest største supermarkedkjede, X5 Retail Group.

Slo tilbake mot sanksjonene

Nylig ble det kjent at EU har fryst eiendelene til et knippe av Russlands mest fremtredende oligarker med tette bånd til president Vladimir Putin.

Fridman var blant disse som også fikk reiseforbud, og i en uttalelse på vegne av oligarkene uttalte han og Aven at de er dypt skuffet over å være en del av EUs sanksjoner.

– (De) er dypt sjokkert over de beviselig falske anklagene, gjort i EU-erklæringen som utgir seg for å rettferdiggjøre grunnlaget for hvorfor de er blitt sanksjonert, sto det i uttalelsen, der de fortalte at de ville kjempe mot sanksjonene:

– Fridman og Aven vil bestride det falske og ubegrunnede grunnlaget for å ilegge disse sanksjonene – kraftig og med alle tilgjengelige midler – for å reversere uberettiget og unødvendig skade på levebrød og velstanden til deres mange ansatte, kunder, partnere og interessenter, og bedriftene de og partnerne har bygget opp gjennom de siste 25 årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.