EU har fryst eiendelene til mer enn et halvt dusin av Russlands mest fremtredende oligarker, ifølge Financial Times.

Blant oligarkene med nære bånd til president Vladimir Putin, som også får reiseforbud, er Mikhail Fridman, storeier i oljeselskapet Wintershall Dea som er en betydelig aktør på norsk sokkel.

Mandag morgen slår han og partneren, den russiske oligarken og politikeren Petr Aven, tilbake. I en uttalelse på vegne av oligarkene står det at de er dypt skuffet over å være en del av EUs sanksjoner, skriver Financial Times.

– (De) er dypt sjokkert over de beviselig falske anklagene, gjort i EU-erklæringen som utgir seg for å rettferdiggjøre grunnlaget for hvorfor de er blitt sanksjonert, står det i uttalelsen.

I uttalelsen står det at de to oligarkene vil kjempe mot sanksjonene:

– Fridman og Aven vil bestride det falske og ubegrunnede grunnlaget for å ilegge disse sanksjonene – kraftig og med alle tilgjengelige midler – for å reversere uberettiget og unødvendig skade på levebrød og velstanden til deres mange ansatte, kunder, partnere og interessenter, og bedriftene de og partnerne har bygget opp gjennom de siste 25 årene.

I EU-erklæringen som kunngjør sanksjonslisten beskrives Fridman som «en ledende russisk finansmann fra Putins indre krets».

Videre står det at Fridman «aktivt støttet materielt eller økonomisk, og dro fordel av, russiske beslutningstagere som var ansvarlige for annekteringen av Krim og destabiliseringen av Ukraina.»

Fridmans Alfa-Bank er allerede underlagt EU-sanksjoner for å utstede obligasjoner, aksjer og lån i EU for refinansiering, mens USA har innført gjelds- og egenkapitalrestriksjoner.

Svartelistingene rettet mot oligarkene, som trer i kraft umiddelbart, er de siste i en runde med stadig sterkere sanksjoner som EU begynte å implementere i forrige uke.

Målet er å skade den russiske økonomien og svekke Putins krigsressurser. Den russiske rubelen har falt kraftig som følge av tiltakene som så langt er innført mot den russiske sentralbanken av USA og andre vestlige land.

Kranglet med Telenor

Ukrainskfødte Fridman ble kjent i Norge da han kranglet med Telenor om kontrollen over mobilselskapet Vimpelcom i Russland, og Kyivstar i Ukraina, i mange år.

Nylig var han den første mektige russiske forretningsmannen som uttalte seg om Putins angrep på Ukraina.

«Krig kan aldri være svaret, skrev oligarken i et brev til de ansatte i sin investeringsgruppe Letter One,» som Financial Times har gjengitt.

«Jeg er dypt tilknyttet til det ukrainske og russiske folk, og jeg ser på den pågående konflikten som en tragedie for dem begge», skrev han videre.

Fridman er født og oppvokst i en jødisk arbeiderklassefamilie i Lviv i Ukraina, men flyttet til Moskva som 17-åring for å studere til å bli ingeniør innen metallprosjektering. Da tidligere president Mikhail Gorbatsjov begynte å privatisere den russiske økonomien, begynte Fridman å bygge opp sin forretningsvirksomhet.

Først et vindusvaskerfirma, deretter etablerte Fridman og to tidligere studiekamerater konglomeratet Alfa-gruppen, og senere Alfa Bank, i dag Russlands største privatbank. På slutten av 90-tallet kjøpte Fridman og Alfa-konsernet Tyumen Oil fra staten og slo det sammen med britiske BP, som senere ble til TNK-BP. Fridman og kollegene solgte seg ut av oljeselskapet i 2013, før nedturen, for rundt 30 milliarder kroner.

Samme år etablerte Fridman Letter One-gruppen, et privat investeringsselskap som satser på telekom, energi, teknologi og detaljhandel. Letter One kjøpte opp det tyske oljeselskapet DEA i 2014, og kom med det inn på norsk sokkel, der DEA har vært i over 40 år. Fridman er også eier av Russlands nest største supermarkedkjede, X5 Retail Group.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.