I finansmiljøene verden rundt diskuteres det ofte «bobler», enten det gjelder priser på metaller, eiendom, obligasjoner, aksjer eller andre eiendeler.

Kryptovalutaen bitcoin er over tid blitt sammenlignet med dotcom-boblen. Nå påpeker storbanken Morgan Stanley i en rapport at bitcoins seneste kursbevegelser ligner, men at den er «på steroider», ifølge Bloomberg News.

– Bitcoins kursutvikling er nærmest et speilbilde av Nasdaq-indeksen i perioden før og etter boblen brast, bare 15 ganger så kjapt, heter det i Morgan Stanley-rapporten.

Bitcoin handles tirsdag til kurs rundt 8500 dollar, mens verdien i desember på det høyeste var 19.151 dollar. I mellomtiden har kursen gått både opp og ned over flere perioder.

Ser likheter i kursutvikling

Storbanken trekker frem at Nasdaq-indeksen klatret 278 prosent i et børsrally på 519 dager – som endte i et høydepunkt før krasjet i mars 2000, mens bitcoinverdien steg 248 prosent på 35 til høyeste kurs i desember.

Ifølge Morgan Stanley har det vært tre svakhetstegn siden bitcokursen var på sitt høyeste i desember, der prisen har falt mellom 45 og 50 prosent hver gang, før den har tatt seg inn igjen. Nasdaqas «bear-market» fra 2000 hadde på sin side fem prisfall med et gjennomsnitt på 44 prosent.

«Bear market» kommer fra «bearish» som er finansspråk for en negativ holdning blant investorene.

«Ikke uvanlig»

Bitcoinverdien ligner også på Nasdaq-indeksen i 2000 når den er på vei opp igjen fra et bunnivå. Det har ifølge Morgan Stanley vært to kraftige byks der bitcoinprisen har steget med et gjennomsnitt på 43 prosent, mens Nasdaq steg med gjennomsnitt på 40 prosent da indeksen var vei opp.

Et «bear market» med negative investorer er derimot ikke noe nytt for bitcoin, den første desentraliserte digitale valutaen. Siden mynten ble til i 2009 har det vært fire tilfeller der prisen har falt mellom 28 og 92 prosent. Fra toppen i februar til bunnen i februar falt prisen med 70 prosent.

– Ikke uvanlig, mener Morgan Stanley.(Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: