Hovedindeksen på børsen i Moskva falt nesten 12 prosent ved åpning mandag, etter nyhetene om rakettangrep i flere ukrainske byer.

Den rubeldominerte referanseindeksen MOEX falt 11,9 prosent til 1780,39 poeng ved børsåpning mandag morgen. Det er første gang siden Russland invaderte Ukraina 24. februar at indeksen falt under 1.800 poeng.

MOEX-indeksen består av 50 russiske selskaper og blir vanligvis mest brukt av russiske investorer.

Giganten Gazprom, Lukoil, Sberbank og Tatneft er blant selskapene som faller bratt på børsen, og trekker med seg hovedindeksen nedover, skriver Bloomberg.

Fallet kommer altså etter nyheter om bombing og angrep i flere byer i Ukraina mandag morgen, og etter helgens angrep på Krim-broen, som Putin har beskrevet som terrorisme.

En såret mann får hjelp av en forbipasserende kvinne med tydelige skader etter bombeangrepet mandag morgen.
En såret mann får hjelp av en forbipasserende kvinne med tydelige skader etter bombeangrepet mandag morgen. (Foto: Reuters/NTB)

Flyalarm

– På den 229. dagen av denne krigen prøver de å ødelegge oss og fjerne oss fra jordens overflate. De prøver å ødelegge mennesker som sover i hjemmene sine i Zaporizjzja og drepe folk som går til jobb i Dnipro og Kyiv, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Sammen med innlegget har presidenten også lagt ut en video som viser røykskyer, biler som står i brann og husfasader der vinduene er knust.

Det ukrainske innenriksdepartementet skriver at det skal være fem døde og tolv sårede i Kyiv etter minst fem bombeangrep.

– Flyalarmene går over hele Ukraina. Raketter slår ned og beklageligvis er det døde og sårede. Ikke forlat tilfluktsrommene! Ta vare på dere selv og de som står dere nærmest. La oss stå sammen og være sterke, skriver presidenten videre.

Flere biler sto i brann etter angrepene i Kyiv mandag morgen.
Flere biler sto i brann etter angrepene i Kyiv mandag morgen. (Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/NTB)

Krim-broen

Eksplosjonene kommer et døgn etter at Russlands president Vladimir Putin ga ukrainske hemmelige tjenester skylden for lørdagens angrep mot Krim-broen, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet. Putin sa at dette var en terrorhandling.

President Volodymyr Zelenskyjs nære rådgiver, Mykhailo Podoljak, skriver på Twitter at det har vært målrettede angrep mot hovedstaden Kyiv og storbyene Zaporizjzja og Dnipro lenger øst i Ukraina.

– Russland er ikke lenger i stand til å kjempe på slagmarken, men å drepe sivile. I stedet for prat, trenger vi luftvern, MLRS-raketter og langtrekkende raketter, skriver Podoljiak.

Regjeringen i Ukraina har ikke tydelig sagt at de sto bak eksplosjonen og brannen på broen mellom Krim-halvøya og det russiske fastlandet lørdag morgen. Podoljak var imidlertid ute på Twitter med følgende på melding:

– Krim, broen, begynnelsen. Alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina.

Kraftige eksplosjoner

AFPs journalister i Kyiv meldte om minst tre kraftige eksplosjoner ved 8.15-tiden lokal tid, og at flyalarmen gikk om lag en time tidligere. Ved 9.40-tiden meldte nyhetsbyråets utsendte om ytterligere to eksplosjoner.

Det ukrainske innenriksdepartementet skriver at det skal være fem døde og tolv sårede i Kyiv etter minst fem bombeangrep.
Det ukrainske innenriksdepartementet skriver at det skal være fem døde og tolv sårede i Kyiv etter minst fem bombeangrep. (Foto: Sergei Supinsky/AFP/NTB)

Reuters og lokale ukrainske medier skriver at flyalarmen også gikk i flere andre ukrainske byer mandag morgen, og at det også hadde vært eksplosjoner i Lviv, Ternopil og Dnipro.

Ukrainske medier melder at det har vært eksplosjoner i flere steder, blant annet i en kraftstasjon i Lviv, som ligger helt vest i landet og har vært en tilholdssted for mange mennesker på flukt fra andre og hardere rammede områder i Ukraina.

Også Kharkiv, Ternopil, Khmelnytskyi, Zhytomyr and Kropyvnytskyi skal ha blitt rammet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.