«Styret i Multiconsult har etter en grundig vurdering sammen med Christian Nørgaard Madsen funnet tiden riktig for å la nye krefter overta lederskapet for Multiconsult-gruppen», skriver Multiconsult i en melding.

Nørgaard Madsen har vært toppsjef i Multiconsult siden 2012. Fredag må han gå på dagen.

Multiconsult har slitt med lønnsomheten det siste året. Timeprisene i markedet har vært langt unna det man hadde håpet på. Like før tredje kvartal i fjor kom selskapet med et negativt resultatvarsel. Da var årets driftsmargin på 3,7 prosent.

Nå skal det snu med ny sjef.

Styret tok initiativ

Styreleder Bård Mikkelsen forklarer sjefsbyttet med at Multiconsult nå går inn i en ny fase.

Bård Mikkelsen.
Bård Mikkelsen. (Foto: Anita Arntzen)

– Nå nedtoner man vekst og prioriterer alle arbeidsprosesser som har med resultatoppnåelse å gjøre, sier han til DN.

Han bekrefter at styret tok initiativet til Madsens avgang, men at konklusjonen er gjort sammen med Nørgaard Madsen.

Gikk én måned etter finansdirektøren

Det har vært to turbulente måneder i toppledelsen til Multiconsult. I slutten av november ble tidligere Statkraft-sjef Bård Mikkelsen foreslått som styreleder og klubbet igjennom av nær sagt alle aksjonærene. Knappe to uker etter ga Anne Harris seg som finansdirektør til fordel for en jobb som Statskrafts nye finansdirektør.

Hun hadde «suverene finansielle og ledelsesegenskaper», ifølge Christian Nørgaard Madsen, som nå selv må gå av en drøy måned etter.

– Vi legger opp til stabilitet og fokus på forbedringer og bedring av resultatet, sier styreleder Mikkelsen om den nye fasen selskapet går inn i.

Med seg ut døren får Madsen 3,2 millioner kroner i sluttpakke som tilsvarer årslønnen hans, i henhold til godtgjørelsesavtalen fra årsrapporten.

«Det spiser av marginene for alle»

Madsen ønsker ikke kommentere sin egen avgang utover det som står i meldingen, men sier at fjorårets var et tøft år.

– Det har vært et press i markedet og så har vi endret ERP-systemet, som har gitt oss ganske store utfordringer, sier han til DN.

Et ERP-system samler forretningskritiske prosesser som økonomi, HR, innkjøp og produksjon i ett og samme system. Å skifte det helt ut er en lang prosess.

– Vi opplever at den som kommer etter meg nå slipper å bytte ERP-system på noen tiår, og det er bra for butikken, for da kan vi forbedre videre. Så er jo vi og alle konkurrentene våre avhengig av at det er en betalingsvilje i markedet, og den ser ut til å være bedre nå, sier han.

Han forklarer at kostnadsutviklingen og lønnsutviklingen de siste årene har vært på over 10 prosent, mens markedstimeprisene bare har fått opp én prosent i samme periode.

– Det spiser av marginene for alle. Det er helt «shocking», sier han.

Rettstvist med Stortinget

Samtidig som Multiconsult sliter med lave priser og kjemper mot konkurrenter om nye anbud, står selskapet også midt i en rettstvist med Stortinget knyttet til byggeskandalen der Stortinget overskred budsjettet sitt med over en milliard kroner.

Multiconsult er blant de største utgiftspostene til Stortinget. Stortinget har stevnet Multiconsult for 125 millioner kroner for å ha gjort en så dårlig prosjekteringsjobb at kostnadene løp løpsk.

Multiconsult har tilbakevist dette totalt og er ikke villig til å betale mer enn ni millioner kroner.

Har ikke rukket å tenke på neste skritt

Selv aner ikke den avgåtte Multiconsult-sjefen hva han nå skal begi seg ut på.

– Det har jeg ikke rukket å tenke på. Det er ikke veldig lenge siden det ble klart at jeg ikke skal være her, så det får jeg begynne å tenke på nå, sier Nørgaard Madsen.

Styret har startet arbeidet med å finne Madsens etterfølger. Konserndirektør Lars Opsahl går inn som konstituert konsernsjef inntil en permanent leder er funnet. Han skal prioritere lønnsomhet.

– Jeg har ingen planer om å gjøre større endringer, og mitt primære fokus vil være på stabilitet, lønnsomhet og god drift, sier Opsahl i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette videoklippet er satt sammen av 80 stillbilder som for første gang viser månens bakside
00:33
Publisert: