Norwegian meldte om en «feeder»-avtale med Easyjet på London Gatwick onsdag morgen. Petroleum Geo-Services falt etter flåtestatusoppdatering.

Avtalen mellom Norwegian og Easyjet er del av Easyjets nye konsept «Worldwide by Easyjet», som kobler sammen Easyjet, Norwegian og Westjet. For Norwegians del, dreier det seg om at selskapets langdistanseruter fra Gatwick blir koblet sammen med Easyjets kortrutenettverk til og fra London-lufthavnen.

Ifølge Pareto er nyheten meget positiv for Norwegian og rettferdiggjør en oppgang i dagens aksjekurs, selv om en slik avtale har vært ventet en stund.

«Avtalen burde bidra til å forbedre kabinfaktoren på Norwegians langdistanseruter, og dermed gjøre det mulig å ta høyere billettpriser og øke profitten. Et samarbeid med Easyjet, som er den største aktøren på Gatwick, vil også kunne redusere risikoen for alvorlig prispress noe», skriver meglerhuset.

Morgan Stanley skriver i en oppdatering at avtaler som denne er en naturlig forlengelse av de store lavprisselskapenes forretningsmodell. For Easyjet vil det kunne bidra til ekstra volum, samt holde konkurrentenes vekst på kortdistanseruter i sjakk.

Avtalen åpner et nytt markedssegment på 70 millioner kunder for Easyjet, opplyser selskapet i sin egen pressemelding.

Norwegian-aksjen steg 2,9 prosent til 214,0 kroner onsdag, omsatt for 207 millioner kroner på Oslo Børs. Easyjet var opp 1,3 prosent på London-børsen.

På motsatt side faller Petroleum Geo-Services (PGS) etter at selskapet i en presentasjon slapp en flåteoppdatering som kun viste moderat bedring i booket flåtekapasitet for fjerde kvartal, sammenlignet med den forrige flåteoppdateringen, 17. juli.

Helt konkret, har PGS nå booket 45 prosent av flåtekapasiteten for fjerde kvartal 2017, og 15 prosent av kapasiteten i første kvartal 2018. Det er opp henholdsvis fem prosentpoeng og uendret for de to kvartalene siden forrige oppdatering.

«Dette er ikke godt nok», fastslår senioranalytiker Morten Nystrøm i Nordea Markets i et notat.

Nystrøm skriver at det opplagt at PGS ikke har klart å sikre seg de tre multiklientprosjektene som selskapet snakket om på andrekvartalspresentasjonen, og at dette er skuffende.

Samtidig understreker Nordea-analytikeren, som har kjøpsanbefaling på PGS-aksjen med kursmål 40 kroner, at PGS melder om økt budaktivitet, noe som er lovende.

Det understrekes også at dette er i tråd med kommunikasjonen fra konkurrenten Polarcus i dag, som skriver at det fortsatt er begrenset visibilitet for fjerde kvartal i seismikkmarkedet, men at en rekke tildelinger ventes å bli annonsert i september.

PGS-aksjen falt 5,7 prosent til 15,35 kroner onsdag, omsatt for 102 millioner kroner på Oslo Børs.

Ellers er Nordea-Nystrøm også ute med en fersk Subsea 7-oppdatering i etterkant av et møte med Subsea 7s konserndirektør Øyvind Michaelsen.

Nystrøms oppfatning fra møtet er at aktivitetsnivået i Subsea 7 er på vei opp og at flere prosjektkontrakter nå tildeles på grunn av fall i balanseprisene på nye oljefeltprosjekter og en betydelig bedring i oljeselskapenes kontantstrøm.

Nordea Markets forblir positive til Subsea 7-aksjen på grunn av Subsea 7s «attraktive verdsettelse, ledende globale posisjon og nylige oppkjøp som har ekspandert selskapets fotavtrykk i vekstmarkeder».

Subsea 7-aksjen steg 2,0 prosent til 119,8 kroner onsdag, omsatt for 170 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,68 prosent til 761,44 poeng, omsatt for 3.574 millioner kroner.(Vilkår)