Etter Nasdaq-indeksens største nedgang på nesten to år torsdag, pekte det videre ned i førhandelen på Wall Street fredag. Snaut to timer etter åpning fredag var nedgangen snudd til pluss, før det igjen raste nedover.

Alle tre hovedindekser avsluttet børsuken med nedgang.

 • Nasdaq Composite: – 1,4 prosent
 • Dow Jones: -0,3 prosent
 • S&P 500: – 0,57 prosent

Nasdaq Composite nådde toppnotering onsdag ettermiddag. Siden da har tech-indeksen falt med mer enn seks prosent, og så langt i år har tech-børsen falt 22 prosent. Den brede indeksen S&P 500 har falt 13 prosent så langt i år, mens industritunge Dow Jones har falt 9,6 prosent, skriver Wall Street Journal.

Strateg Danny Kirsch i Wall Street-meglerhuset Piper Sandler sier til avisen at mange investorer nå selger «hva som helst» for å ta gevinst, og at dette skaper et stort salgspress i aksjemarkedet. De vanlige analysene holder ikke stand for øyeblikket.

– Det er en «gå til cash»-mentalitet. Ingenting virker, sier han om markedet.

Med unntak av Apple som har hatt en berg-og-dal-bane av en dag, endte også de store tech-aksjene i minus. En stund var Apple-aksjen ned over 1,4 prosent, men snudde så opp 1,7 prosent før den igjen falt tilbake. Da børsen stengte hadde aksjen kavet seg opp på 0,4 prosent.

 • Apple: 0,4 prosent
 • Microsoft: -0,9 prosent
 • Alphabet C: -0,6 prosent
 • Amazon: - 1,4 prosent
 • Tesla: – 0,8 prosent
 • Meta: – 1,3 prosent

Lønnsvekst bekymrer

Fredag ble nye tall for sysselsetting og lønnsvekst i USA offentliggjort.

I april fikk 428.000 personer nye jobber, klart flere enn ventet. Samtidig var lønnsveksten på 5,5 prosent, det vil si over fem prosent for fjerde måned på rad.

Flere tolker lønnsveksten som et tegn på ytterligere press på inflasjonen som nå er markedets og økonomenes fremste bekymring.

Den amerikanske sentralbanken tolket lenge den stigende prisstigningen som et midlertidig fenomen, og får nå kritikk for å være for sent ute med tiltak. Målet for sentralbanken er å forsøke å roe ned inflasjonen, som er på historisk svært høye nivåer.

Prisstigningen i USA økte i mars til 8,5 prosent på 12 måneders basis, den raskeste økningen på 40 år. Neste uke publiseres april-tall for inflasjonen i USA, og vil bli fulgt med argusøyne.

Onsdag besluttet rentekomiteen i sentralbanken å heve styringsrenten med 0,5 poeng til 0,75 – 1,0 prosent. Samtidig signaliserte sentralbanksjef Jerome Powell at det ikke er aktuelt å heve renten med 0,75 poeng i ett jafs fremover. Samtidig signaliserte han flere rentehevinger på 0,5 poeng.

Etter varm mottagelse av rentebeslutningen og signaler onsdag med kraftig oppgang på Wall Street, endte torsdagen med den største nedgangen på nesten to år på Nasdaq:

 • Nasdaq Composite -4,99 prosent
 • Dow Jones -3,12 prosent
 • S&P 500 -3,56 prosent

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.