Onsdag ble nok en rød dag for teknologitunge Nasdaq Composite. Indeksen falt 2,70 prosent, etter å ha falt 1,7 prosent tirsdag. Dermed er hele mandagens oppgang på tre prosent blitt mer enn visket ut.

Det endte også i rødt for samleindeksen S&P 500 onsdag, som endte dagen ned 1,31 prosent. Industriindeksen Dow Jones falt på sin side 0,39 prosent.

Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea Wealth Management, mener det er store krefter i sving i markedene om dagen. Han kan ikke huske å ha sett så store svingninger i Nasdaq-indeksen siden starten av pandemien.

– Det er helt klart et volatilt marked, men man må være forberedt på at det går opp og ned når det er så enorme krefter som trekker i markedet. Vi har høy verdsettelse av mange selskaper, kraftige økonomiske stimulansepakker, renter som er på vei opp, vaksineutrulling, og en rekke andre faktorer som alle har sterk påvirkning på markedet, sier Bernhardsen.

Volatilitet er et uttrykk som brukes om svingninger i markedene.

– Jeg tror at vi kommer oss greit gjennom den cocktailen, selv om det er litt nervøst akkurat nå, sier Bernhardsen.

Siden toppen i midten av februar har Nasdaq Composite falt 7,8 prosent. Nasdaq-indeksen har de siste ukene blitt tynget av renteoppgangen i USA. De lange amerikanske rentene har fått et betydelig løft, og særlig i forrige uke var oppgangen markant.

Tiåringen, som er renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, nådde på sitt høyeste 1,6 prosent torsdag i forrige uke. Siden det har renten gått noe ned, men onsdag stiger tiåringen igjen og ligger nå på 1,47 prosent. Tidligere onsdag kveld var renten på 1,49 prosent.

Fall for teknologiselskaper

En oppgang i rentene er gjerne negativt for såkalte vekstselskaper, selskaper som er priset basert på fremtidig inntjening. Dette er også selskapene som har nytt godt av lave renter det siste året. Høyere renter fører i tillegg til at aksjer ikke lenger fremstår som det eneste alternativet for investorer, og selskaper med inntjening her og nå, såkalte verdiaksjer, blir mer attraktive sammenlignet med vekstselskaper.

– Jeg har tro på at renter og aksjer kan stige i takt, men det blir vanskelig når man ser kraftige renteoppganger over kort tid, og i løpet av februar har vi hatt en markant oppgang, sier han.

Flere teknologiselskaper, som gjerne anses som vekstselskaper, falt tungt onsdag. Teknologigantene Apple, Amazon, Microsoft og Alphabet endte alle ned over to prosent.

Netflix-aksjen falt nesten fem prosent, mens nettselskapet Etsy endte dagen ned 12,5 prosent.

Mer moden fase

På lang sikt er Bernhardsen optimistisk, selv om han tror rentene skal videre opp.

– Vi er underliggende positive til aksjemarkedet, men jeg tror vi må være forberedt på at det blir et mer volatilt marked fremover. Siden mars i fjor har det steget i en nesten rett linje, og mange av selskapene dro nytte av lave renter. Nå går vi kanskje over i en mer moden fase av gjeninnhentingen, hvor ting vil gå litt mer i rykk og napp, uten at man skal miste nattesøvnen over det, sier Bernhardsen.

Tirsdag sa president Joe Biden at USA ville ha nok vaksiner til alle voksne innen slutten av mai. Det er to måneder før tidligere antatt. Vaksineoptimismen har gitt flere sykliske aksjer et løft, selskaper som er blitt påvirket negativt av pandemien og restriksjonene, og som ventes å vinne på gjenåpningen av samfunnet.

Både flyselskapet American Airlines og cruiseselskapet Norwegian Line steg onsdag, med henholdsvis 3,4 og 6,3 prosent. Flyprodusenten Boeing endte dagen opp 2,4 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.