De amerikanske børsene fortsetter tirsdag nedturen etter det markante fallet fra mandag. Alle de ledende amerikanske børsindeksene er kraftig ned tirsdag.

  • Den brede S&P 500-indeksen er ned 1,82 prosent.
  • Teknologibørsen Nasdaq faller med 1,70 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen slutter mest ned med 2,21 prosent.

Apple er blant de store selskapene som faller mest med prosent, og den svake børsutviklingen for teknologiselskapene fortsetter dermed. Teknologibørsen Nasdaq falt hele tre prosent mandag.

Handelsselskapene åpner også meget svakt, med pessimistiske salgsprognoser for Black Friday og Thanksgiving, nå som vi er inne i kanskje den viktigste uken i året for detaljhandelen i USA.

Sammenligner med 1930-tallet

Fallet på børsene de siste ukene får nå enkelte til å hente frem krigstypene. Ray Dalio, grunnlegger av Bridgewater Associates, et av verdens største hedgefond, sier ifølge Marketwatch at markedene nå er inne i en meget svak utvikling som vil vare i mange år. Han sammenligner markedene med 1930-tallet, under den store depresjonen etter børskrasjet i 1929.

Dalio sier «stupid» er nøkkelordet for å forstå dagens markeder.

– Kjøpe i dette markedet nå, er du gal, sier Dalio.

Årsverste i oljemarkedet

Oljeprisen har falt som en sten tirsdag, og i kveld duppet den under 62,55 dollar fatet og er dermed på det laveste i år. Sist i år prisen var så lav var 13. februar.

Utover kvelden fortsetter fallet til godt under 62 dollar fatet, og er sent på kvelden litt over 62 dollar.

Prisfallet tirsdag, det meste på ettermiddagen, er på over tre dollar fatet på noen få timer, eller nesten syv prosent.

Oljeprisen har falt rundt 27 prosent siden 3. oktober, da nordsjøolje lå på 86 dollar fatet.

En hovedårsak til prisfallet er at det er mye olje på tilbudssiden, samtidig som frykten for at den globale økonomiske veksten har nådd toppen og er på vei ned. Lavere økonomisk aktivitet betyr også lavere etterspørsel etter olje.

Lederen for International Energy Agency (IEA), Fatih Birol, sa på en konferanse i Oslo tirsdag at oljemarkedet er på vei inn i en tid med uro og usikkerhet man ikke har sett maken til.

6. desember blir en merkedato for oljemarkedet. Da møtes Opec og dets allierte for å diskutere oljemarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Da DN-kommentatoren fikk øye på reklameplakaten med det unike «Black Friday-tilbudet», gikk hun rett på kontoret og satte opp et regnestykke
01:23
Publisert: