Nasdaq medgir torsdag at clearinghuset sist foretok en kontroll av Einar Aas' finansielle situasjon i oktober 2017, nesten et helt år før han ble tvangssolgt den 10. september.

«Den siste gjennomgangen av det relevante clearingmedlemmets finansielle situasjon ble utført i oktober 2017, da de siste offisielle data ble publisert av norske skattemyndigheter», skriver clearinghuset i en melding som ble sendt ut torsdag ettermiddag.

Det skriver Montel.

Ifølge Nasdaqs regler må privatpersoner som handler direkte på børs med eget clearingmedlemskap ha minimum 70 millioner euro, tilsvarende 665 millioner kroner, i likvide midler.

Alle med bånd til kraftbransjen ble rystet da Einar Aas, Norges mest kjente krafttrader, sendte ut melding for et par uker siden om at han hadde spilt fallitt og var satt under administrasjon av Nasdaq-børsen. I tillegg til at Einar Aas fikk sine egne milliardverdier visket ut, måtte også clearinghuset Nasdaq ta tap på nær 1,1 milliarder kroner for å gjøre opp Aas' posisjoner.

Tapet ble i all hovedsak dekket av et misligholdsfond som råvarebørsens medlemmer er forpliktet til å bidra til.

Fikk kritikk av Statkraft-sjefen

Statkraft er Nordens nest største produsent av elektrisk kraft og sjefen, Christian Rynning-Tønnesen, sa til DN at han var veldig lite imponert over Nasdaqs håndtering av saken.

– Det kom overraskende på oss også. Det er ikke bra at en enkeltaktør kan ha så stor eksponering. Nå må kontrollmekanismene rundt hvor store porteføljer som tillates, gås opp. Det skulle ikke skjedd at noen lå med en så stor eksponering uten tilstrekkelig dekning, sa Rynning-Tønnesen.

Statkraft-sjefen kjøpte ikke Nasdaqs forklaring om at dette var en såkalt sort svane, en hendelse som var så ekstremt sjelden at den ikke inngikk i risikomodellene hos det svenske clearinghuset.

– Det er riktig at det var en unormalt stor svingning, men dette er et marked som kan endre seg mye. Jeg synes ikke begrepet sort svane er riktig til å beskrive det som skjedde. En clearingsentral må kunne håndtere en slik svingning uten å måtte kalle inn så mye kapital,l sa Rynning-Tønnesen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Man skal aldri undervurdere politikeres evne til å rote det skikkelig til
DNs kommentator Kjetil Wiedswang om tre brexit-løsninger.
02:11
Publisert: