Saken oppdateres.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg om lag 0,3 prosent fra start onsdag, men det tok ikke mer enn et kvarters tid før det snudde i minus. Noen timer før børsåpning er fallet på rundt 0,6 prosent.

Det kommer etter at gårsdagen endte med et fall på 1,64 prosent. Før børsåpning meldte en rekke selskaper om tall for første kvartal.

Kahoot er så langt dagens mest omsatte aksje med god margin før giganten Equinor. Aksjen faller 1,3 prosent, etter et bratt fall tirsdag.

Oppdrettsselskapet Grieg Seafood er så langt en av dagens store kurstapere, og er ned over ti prosent. Selskapet la frem tall som viste et tap på 16 millioner kroner i første kvartal.

Et par timer før børsslutt er om lag halvparten av Børsens 25 største selskaper i minus for dagen. Verst har det gått for seismikkselskapet TGS som faller over åtte prosent. Ellers faller Equinor rundt 1,4 prosent, oppdretteren Mowi er ned om lag 2,5 prosent, mens Aker-aksjen faller 2,3 prosent.

Vekstaksjene snur

Onsdag snur flere av de såkalte vekstaksjene oppover, etter et bredt fall onsdag. Hydrogenselskapet Nel stiger om lag en halv prosent, mens silisiumprodusenten Rec Silicon er opp rundt to prosent.

Quantafuel stiger mer enn tre prosent, mens Kjell Inge Røkkes Aker Carbon Capture stiger fem prosent.

De såkalte vekstaksjene, altså selskaper som ofte har nær null eller ingen inntjening i dag, men der investorene priser inn fremtidig inntekt og vekst, har hatt noen tøffe måneder på starten av 2021. I fjor så man disse aksjene stige til stadig nye toppnoteringer i takt med den generelle oppgangen etter koronabunnen i mars.

– Jeg tror kanskje vi er på vei mot slutten av det som vel kan kalles en spekulativ boom. Siden korona traff markedene i fjor har det kommet mange nye aktører og nye penger på markedet. Mange av disse har tjent masse penger, noe som har ført til den bølgen vi har sett. Nå er vi på vei ut av pandemien, og mange vil ha andre ting enn aksjespekulasjon å bruke pengene på igjen, sa sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets til DN tirsdag.

Privatinvestor advarer

DN omtalte tirsdag privatinvestor Aasulv Tveitereid, som for første gang har begynt å shorte aksjer.

– Det er mange nye investorer som kaster seg på børsen og mange av dem er dessverre blitt lurt inn i bobleprisede aksjer, og de vil dessverre få en dyr lærepenge, sa han til DN.

Tveitereid har i stor grad holdt seg unna de mange nynoteringene og vekstaksjene, og har heller fortsatt å holde på aksjene han klarer å regne hjem.

– Det er store forskjeller der noen selskaper er priset på stratosfæriske nivåer, men det finnes fortsatt aksjer som er fornuftig priset. Det du har sett de siste to, tre månedene er at noen aksjer har falt 30, 40 eller 50 prosent, mens noen har stått stille og noen har steget videre. Det ser ut som om markedet er blitt flinkere til å differensiere og aksjene som er altfor dyre, får lide for dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.