Avtroppende toppsjef i hydrogenselskapet Nel, Jon André Løkke, solgte fredag en million aksjer i Nel.

Aksjene ble solgt til en pris på 12,86 kroner per stykk. Altså fikk Løkke tett oppunder 13 millioner kroner for aksjene.

De solgte aksjene utgjør halvparten av hele Løkkes aksjebeholdning.

Løkke har vært sjef for Nel siden desember 2015. I begynnelsen av januar i år ble det kjent at han går av som toppleder i selskapet ved slutten av andre kvartal i år. Det er Q-Free-sjef Håkon Volldal som skal overta Løkkes stilling.

Fornybar-yndling

Under Løkkes ledelse har hydrogenselskapet utviklet seg til å bli en av Oslo Børs' grønne yndlinger, og aksjekursen nådde i januar 2021 en toppnotering på 34,57 kroner.

Men siden den gang har aksjekursen falt dramatiske 63 prosent. Det vil si at nær to tredjedeler av aksjekursen er barbert bort.

Nel var et av flere børsnoterte selskaper innenfor fornybar energi som fikk en betydelig opptur i koronaåret 2020. Nel- aksjen steg rundt 300 prosent under den første nedstengningen våren 2020.

Samme år endte Løkke ifølge skattelistene på en inntekt på 60 millioner kroner, og en formue på 48 millioner kroner. Av dette var rundt 3,6 millioner kroner lønn og bonus fra Nel, ifølge årsmeldingen fra selskapet.

Fredag ved børsslutt kostet aksjen 12,9 kroner stykket, en nedgang på 1,6 prosent siden torsdag.

Samarbeidet med Nikola

De siste drøye to årene har Nels samarbeid med det skandaleombruste, amerikanske selskapet Nikola fått mye oppmerksomhet. Samarbeidet, som strekker seg tilbake til 2018, ble den gang møtt med stor optimisme i markedet, og selskapet anslo da at leveringene av elektrolysører og tilhørende pumpeutstyr til Nikola skulle starte i 2020. Kontrakten var verd flere milliarder kroner, ifølge selskapet.

I tillegg bygget Nel seg opp en betydelig aksjepost i Nikola. Så smalt det i 2020.

I september det året la den amerikanske aktivistinvestoren Hindenburg Research ut en rapport hvor det ble påstått at Nikola var en svindel, og at selskapets ledelse har overdrevet beskrivelsene av testlastebilene sine for å få investorer med om bord. Nikola tok avstand fra påstandene og slo tilbake mot Hindenburg i en lengre uttalelse noen dager senere.

Nikolas aksjekurs stupte den påfølgende tiden, og førte blant annet til at Nel skrev ned Nikola-aksjer med en halv milliard kroner i tredje kvartal 2020.

Rett før jul kom nyheten om at Nikola hadde inngått et forlik med det amerikanske Finanstilsynet SEC (Securities and Exchange Committee) på 125 millioner dollar etter anklager om at selskapet forledet investorer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.