Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned hele 3,63 prosent til 835,69 poeng mandag. Det er den verste dagen på Oslo Børs siden 27. mars.

Svært få aksjer går i pluss mandag. Tungvekterne Equinor, Yara og DNB faller, med henholdsvis 3,25 prosent, 2,71 prosent og 4,38 prosent.

Nel har gått til værs på Oslo Børs etter at stadig flere har sett potensialet i selskapets hydrogenlagrings- og distribusjonsteknologi.

Mandag var det slutt på moroa.

Etter meldingen om at grunnlegger og styreleder Trevor Milton i selskapets storkunde- og partner Nikola, et selskap som satser på nullutslipps lastebiler, trekker seg, stupte Nel-aksjen. Da børsen stengte viste fasiten en nedgang på 16,67 prosent.

– Nikola er i mitt blod, og vil alltid være det. Fokuset bør være på selskapet og det vi jobber for å få til. Derfor tok jeg den vanskelige avgjørelsen om å frivillig tre av. Å ha grunnlagt Nikola og hjulpet det med å vokse til å bli et selskap som skal forandre transportbransjen [ …] har vært en stor ære», heter det i en uttalelse fra Milton.

Leif Eriksrød leder aksjeteamet i Alfred Berg, som gjennom fondet Gamba eier over ti millioner aksjer i Nel.

– Det blir nok noe turbulens i starten, men på lengre sikt tror jeg ikke det har så mye har så mye si, sa han før Oslo Børs åpnet mandag.

Alfred Berg har gjennom året solgt seg gradvis ned i Nel.

Aksjonærlistene viser at de ved inngangen av året satt på knappe 35 millioner aksjer. I samme periode har kursen på Nel-aksjen gått i været. Så langt i år har den steget med over 100 prosent.

– Først og fremst har vi solgt oss ned på grunn av at kursen har steget så voldsomt. Vi eier fortsatt en del aksjer og ønsker fortsatt eksponering mot dette markedet.

Solgte short, skrev rapport

Nikola er havnet i hardt vær etter at short-selgeren Hindenburg Research, som vil tjene penger dersom aksjen faller, har publisert en større rapport med en lang rekke beskyldninger mot selskapet. Blant annet påstås det at selskapets ledelse har overdrevet i beskrivelsene av test-truckene sine, for å få investorer om bord.

Mandag forrige uke kom selskapet med et detaljert svar på rapporten, og Milton ba SEC (Securities and Exchange Commission) følge opp anklagene, ettersom Nikola mener de er falske og et forsøk på å manipulere ned selskapets aksjekurs.

Amerikanske tilsynsmyndigheter (SEC) har begynt å ettergå selskapet.

Tap på 200 mill.

Nikola-aksjen åpnet ned mer enn 20 prosent på Wall Street mandag ettermiddag, noe som i tillegg til den dårlige stemningen som har smittet over på partneren Nel, også betyr at Nel taper mer enn 200 millioner kroner på aksjer selskapet eier i Nikola.

Nel-sjef Jon André Løkke uttalte til DN mandag morgen at Miltons avgang ikke vil endre på deres forpliktelser til det norske hydrogenselskapet.

En investor som etter det DN forstår satser på kursfall i Nel-aksjen, er aksjefondet Sissener Canopus. Der er Bjørn Tore Urdal porteføljeforvalter. Han mener dagens markedsreaksjon gir mening.

– Ser man på kontrakten Nel har med Nikola, så skal den, basert på analytikeres antagelser, utgjøre rundt 70 prosent av omsetningen til Nel fra 2023 til 2027, sier han, og legger til:

– I beste fall blir resultatet av avgangen til Trevor Milton i Nikola at kontraktene blir utsatt. I verste fall forsvinner hele eller deler av disse kontraktene. Da må man sette spørsmålstegn ved hvor mye av disse 70 prosentene som skal erstattes med andre kontrakter, sier Urdal, som tror at marginforventningene som ligger i analytikerestimatene er altfor høye.

Sissener-fondets shortposisjon skal ha vært inngått da aksjen var notert til om lag 19 kroner aksjen, før Nel-aksjen skulle tas inn i indeksen Euro Stoxx 600. Etter mandagens kursfall innebærer dette at satsingen har gitt en gevinst på flere kroner aksjen.

– Vi har brukt mye tid på å forstå hydrogen som en sektor og som investeringsobjekt. Vi har konkludert med at Nel blir en marginal spiller i hydrogenmarkedet som skal utvikles, sier Urdal.

– Hva er grunnen til det?

– Det er ikke tvil om at hydrogen som investeringstema er kjempestort, og vi kommer til å se en enorm vekst innen hydrogen i årene fremover. Vi tror imidlertid ikke Nel er det selskapet som skal vinne det segmentet, sier Urdal.

– Vi mener hydrogen først og fremst kommer til å bli veldig stort innen industrielle områder, og er vel mer skeptisk til forventninger på hydrogen innen transport, forklarer han.

Porteføljeforvalteren viser blant annet til selskaper som Linde og Air Liquide, som han mener er bedre posisjonert til å ta store markedsandeler.

– De distribuerer gass og hydrogen i dag, og for dem er det naturlig å eie verdikjeden også i fremtiden. På elektrolysesiden er det mange konkurrenter og få konkurransefortrinn å hente, fordi det er basert på gammel teknologi. Vi tror forventningene til inntjeningen, og kanskje spesielt marginene, er for høye, sier Urdal.

Nel var på det høyeste notert til over 23 kroner aksjen, midt i sommerferien. Siden har aksjen først falt litt og så steget før den har falt kraftig de seneste dagene.

Oppgangen for Nel har vært kraftig i 2020, og selv etter mandagens kursfall er markedsverdien på selskapet mer enn 20 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.