Lørdag morgen melder det norske hydrogenselskapet Nel at det har inngått en avtale verdt 600 millioner kroner, med Woodside Energy. Det globale energiselskapet har base i Australia og omsatte for 74 milliarder kroner i fjor.

Nå skal Woodside bygge et hydrogenanlegg i Oklahoma i USA, der Nel skal levere utstyret til første fase.

– Vi er ekstremt stolte. Dette er vår største kontrakt i kroner og øre, noensinne, sier Håkon Volldal, som tok over som Nel-sjef i sommer.

Dermed tangeres rekorden fra tre måneder tilbake, da Nel fikk en bestilling verdt 460 millioner kroner.

Billig i USA

Det norske selskapet leverer såkalte elektrolysører til Woodside, i tillegg til tjenester. Dette er den vanligste teknologien for å produsere hydrogen. Elektrolysørene skal produseres på Nels nye anlegg på Herøya.

Det amerikanske anlegget skal produsere 60 tonn flytende hydrogen dagen, som kan brukes som drivstoff til tungtransport. Woodside har en avtale med amerikanske Hyzon Motors, som bygger hydrogenlastebiler.

Woodside skal ha planer om å bygge flere slike anlegg i tiden fremover. Bakteppet er president Joe Bidens såkalte «Inflation Reduction Act», en lovpakke som blant annet utløste nye subsidier til grønn teknologi. Det innebærer blant annet at hydrogen som er produsert helt utslippsfritt kan utløse skattelette på tre dollar per produserte kilo.

– Selgers marked

– Det har gjort USA til et av landene det er billigst å produsere hydrogen i. Da blir mange businesscaser man ikke har klart å regne hjem tidligere, plutselig veldig attraktive. Så er det sånn i USA, at når de lukter noe spennende, så skal man ikke nødvendigvis kjøre x antall piloter først, slik som i Europa. Anlegget til Woodside blir for eksempel betydelig, sier Nel-sjefen.

Til tross for at energisituasjonen i Europa er snudd på hodet, har ikke Nel merket mindre interesse for hydrogen som komponent i det grønne skiftet her, sier Volldal. Kombinert med de amerikanske subsidiene, mener han fremtiden er lys.

– Det er et marked som har gått fra å være kjøpers marked, til å bli litt mer selgers marked de siste månedene, etter hvert som kundene forstår at produksjonskapasiteten begynner å bli trang på kort sikt. Så vi sitter og velger blant gode prosjekter. Det vil komme flere ordre i tiden fremover, også større enn denne, sier Volldal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.