– Jeg vil ikke kalle det en boble, men en aksje med høy risiko, sier Peter Hermanrud, sjefssttrateg i Sparebank1 Markets.

Han tror på at hydrogen er fremtiden, men er mer skeptisk til om akkurat Nel er selskapet som skal få det til.

Onsdag var Nel-aksjen på ett tidspunkt ned over tre prosent på Oslo Børs, men utover ettermiddagen hentet det som er børsens mest omsatte aksje for tiden seg litt inn. Kl. 14.30 var aksjen ned to prosent.

Hermanrud sier han har troen på hydrogen som drivstoff i fremtiden.

– Ikke nødvendigvis som drivstoff for biler, men til tungtransport og gjødsel, tror jeg at hydrogen er fremtiden.

Han er allikevel ikke sikker på om fremtiden for nettopp Nel er like lys.

– Det er for meg den store usikkerheten. De ligger godt an fordi de er tidlig ute, men det blir en tøff kamp for dem. Et slikt marked vil ikke vokse uten at det kommer nye aktører som vil melde seg på. Nel er en slik aksje at dersom teknologien deres virker, vil det lykkes veldig.

Tror på hydrogen

Nel-aksjen har økt med over 140 prosent siden nyttår. Med den ekstreme veksten følger spørsmålet om hva som har fått aksjen til å ta av som en rakett.

Deler av svaret ligger i nevnte hydrogensatsing.

– Hydrogen kommer til å spille en fremtidig rolle i energiproduksjonen. Nel er godt posisjonert til å ta del i denne ekspansjonen, samtidig har det vært ett sug etter nye grønne selskaper å investere i, spesielt fra europeiske investorer, sier Petter Tusvik, senior porteføljeforvalter i Alfred Berg.

I dag utgjør hydrogen mindre enn to prosent av EUs samlede energiforbruk, og hydrogenet produseres i stor grad ved hjelp av naturgass eller kull. Det fører til utslipp på 70–100 millioner tonn CO2 i året, melder NTB.

I juli la Europakommisjonen frem en ny europeisk hydrogenstrategi. som kort forklart går ut på å fase ut fossilt brensel, og erstatte den med fornybar hydrogen.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og olje- og energiminister Tina Bru (H) la frem regjeringens hydrogenstrategi i begynnelsen av juni – en strategi som innebar en satsing på hydrogen som skal produseres i Norge, men med lite tallfesting eller planer om finansiering. Strategien fikk kritikk av opposisjonen på Stortinget, som mener Norge bør tallfeste planer om å produsere minimum 400.000 tonn rent hydrogen i året i Norge innen 2030.

Storkunde i fritt fall på børsen

Flere deler Hermanruds skepsis. Forvalter Jan Petter Sissener kalte Nel aksjen «helt fjernt priset» tidligere i juli.

– Jeg har mine tvil om at Nel klarer å forsvare markedsverdien, man må på et eller annet vis klare å tjene penger. Foreløpig er de et stykke unna, sa Sissener den gangen, og kalte Nel-aksjen en konseptaksje.

Jan Petter Sissener
Jan Petter Sissener (Foto: Elin Høyland)

En av Nels største kunder er det amerikanske selskapet Nikola, med produksjon av hydrogendrevne kjøretøy som forretningsmodell. Nikola hadde sin verste dag på børs mandag med en nedgang på 21,27 prosent, og falt mer enn 27 prosent totalt forrige uke.

Årsaken er at selskapet har utstedt såkalte «warrants», kjøpsopsjoner eller tegningsretter som er forbeholdt enkelte investorer. Samtidig har det meldt at de kan komme til å utstede 23,9 millioner aksjer, samt at aksjeeierne kan ende opp med å selge opp til 53,4 millioner av aksjene i selskapet.

Nikola er en storkunde av Nel, og leverte i juni en rekordstor ordre verdt flere milliarder kroner for levering av 448 elektrolysør og fylleutstyr til hydrogenstasjoner.

– Vi har tro på Nel

Til tross for den ferske nedgangen på børs for Nikola, er Tusvik optimistisk for Nikola og Nel sitt samarbeid, og er ikke like pessimistisk som Hermanrud og Sissener.

Petter Tusvik, Portfolio Manager i Alfred Berg, er optimistisk på Nel sine vegne
Petter Tusvik, Portfolio Manager i Alfred Berg, er optimistisk på Nel sine vegne (Foto: Aleksander Nordahl)

–Nikola-kursen er fortsatt langt over børsnoteringskursen, og siste dagers nedgang er mer teknisk i forbindelse med kjøpsopsjoner. Avtalen Nel har med Nikola ser vi som en stor mulighet for selskapet.

Selv har Tusvik tro på Nel, og påpeker at selskapet har andre avtaler foruten Nikola, blant annet bilprodusenten Hyundai.

– Vi har hatt mye Nel-aksjer i våre porteføljer, og jeg har tro på at hydrogen lykkes. Vi har tro på Nel, men prisen på aksjen er en annen sak, sier Tusvik.

Nel leverer tall for andre kvartal først i slutten av august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.