Hydrogenselskapet Nel la onsdag morgen frem tall for fjerde kvartal, en rapport som dekker en turbulent periode for børsyndlingen.

Siden Nel la frem tredjekvartalsrapporten i oktober i fjor, har aksjen falt over 25 prosent, mens nedgangen så langt i år er på rundt 18 prosent. Kurskollapsen kan imidlertid spores tilbake til januar i fjor, da selskapet nådde sin foreløpige toppnotering på 34,57 kroner.

Siden den gang har aksjen falt over 60 prosent.

I den ferske fjerdekvartalsrapporten onsdag morgen melder Nel om driftsinntekter på 248 millioner kroner, og et resultat før skatt på minus 281 millioner kroner.

Til sammenligning endte tredje kvartal med en omsetning på 229 millioner kroner, mens resultatet før skatt endte på minus 509 millioner kroner.

I en børsmelding skriver Nel at det nådde inntekter på «all time high» i fjorårets siste kvartal.

– Kvartalet markerte slutten på et år med en massiv oppskalering for å beholde vår markedsposisjon. Prosjektene blir betydelig større og kundebasen vil bli bredere, sier konsernsjef Jon André Løkke i meldingen.

På forhånd var det ventet en omsetning på 246 millioner kroner og et resultat før skatt på minus 219,3 millioner kroner, ifølge estimater sammenstilt av Bloomberg.

Nel-aksjen svingte mellom minus og pluss på Børsen onsdag. Rundt klokken 15 falt aksjen rundt to prosent.

Aksjeposter

Ved utgangen av kvartalet økte ordrereserven med 25 prosent og endte på om lag 1,2 milliarder kroner. I en melding skriver Nel at potensielle ordre fortsetter å vokse, og at det er over tusen prosjekter i «pipeline».

Fabrikken på Herøya er også kommet i full drift, slik konsernsjef Løkke uttalte at var planen i fjor høst.

Som etter hvert har blitt vanlig med Nel, så påvirkes resultatene også av selskapets aksjeposter i andre selskaper, riktignok i mye mindre grad i fjerde kvartal enn tilfeller tidligere. I fjerde kvartal 2020 endte eksempelvis resultatet før skatt på over én milliard kroner, fordi verdien av investeringen i Everfuel ble oppjustert i løpet av kvartalet.

I fjerde kvartal 2021 går det frem at Nel har nedjustert Everfuel-verdiene med 83,3 millioner kroner.

Tidligere har også mye blitt skrevet om Nels investering i det amerikanske selskapet Nikola, det skandalerammede bilselskapet som hydrogenselskapet samarbeider med. I tredje kvartal 2020 skrev eksempelvis Nel ned Nikola-aksjer for en halv milliard kroner, etter at aktivistinvestorer anklaget sistnevnte for bedrageri.

I dagens rapport går det frem at Nel har nedjustert Nikola-verdiene det sitter på med 7,3 millioner kroner.

På kvartalspresentasjonen sa konsernsjef Løkke at selskapet har begynt å lete etter lokasjoner til en ny fabrikk for elektrolysørproduksjon i USA.

– Vi målsetter en fabrikk som kan produsere elektrolysører med totalt 4GW produksjonskapasitet, og da både PEM- og alkalisk-elektrolysører, sier Løkke.

Selskapet ser også for seg en lik fabrikk i Europa, og en 2GW-fabrikk i Asia.

«Korona-hangover»

Fjerdekvartalstallene kommer etter at Nel i det foregående kvartalet kunne melde om «rekordhøye» inntekter på 229 millioner kroner, og et resultat før skatt på minus en halv milliard kroner.

Blant annet bidro negativ kursutvikling i Nikola, der Nel har en betydelig aksjepost, til det svake resultatet, kom det frem av tredjekvartalsrapporten.

Ifølge toppsjef Jon André Løkke ble resultatet også påvirket av kostnadene knyttet til opptrappingen av fabrikkanlegget på Herøya, der han varslet at det ville bli bokført omsetning fra i løpet av fjerde kvartal.

Ordrereserven krympet også fra 1,08 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal til 1,01 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Nel fikk en voldsom opptur da det innledende koronasjokket traff markedet i mars 2020, og aksjen steg over 300 prosent fra «koronabunnen» og frem til januar i fjor. Siden den gang har det imidlertid gått bratt nedover, i takt med dreiningen fra vekst til verdiaksjer, og svake resultater og økende underskudd.

Tredjekvartalsrapporten førte til at flere meglerhus nedjusterte kursmålet på Nel-aksjen.

I dag har aksjen salgsanbefalinger fra åtte analytikere, seks anbefaler hold, mens ti anbefaler kjøp, ifølge Bloomberg.

TDN Direkts estimater, basert på et gjennomsnitt av seks analytikere, viser et kursmål på 14,7 kroner per aksje.

Toppsjefen går av

Tidlig på nyåret ble det dessuten klart at Jon André Løkke, den mangeårige toppsjefen i Nel, hadde bestemt seg for å tre av.

I en børsmelding i starten av januar kom det frem at han i midten av 2021 hadde gitt styret beskjed om at han ville gå av etter seks år i sjefsstolen. Jakten etter hans erstatter ble dermed satt i gang, og valget falt til slutt på Q-Free-sjef Håkon Volldal, som skal ta over ved slutten av andre kvartal.

– Jeg har ledet selskapet i seks år og det har vært en fantastisk reise. Vi har i løpet av den perioden tatt en tetposisjon som en av verdens største hydrogenselskaper, noe som kommer til å bli helt avgjørende for det grønne skiftet, sa Løkke til DN.

– Jeg har selv signalisert til styret at etter seks travle år kunne jeg trenge meg mer fleksibilitet i hverdagen, og det er derfor jeg nå fratrer stillingen som toppsjef.

Løkke skal etter planen fortsette som styremedlem i Nel når han går av som toppsjef.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.