Hydrogenselskapet Nel fløy høyt ved inngangen av året. Etter et kraftig fall under koronakrisen, skjøt aksjekursen fart. På ni måneder tredoblet aksjekursen seg og i starten av januar var markedsverdien over 40 milliarder kroner.

Så snudde det. Dreiningen fra vekst- til verdiaksjer, svake resultater og økende underskudd har så langt i år barbert bort mer enn halvparten av aksjonærenes verdier i selskapet.

Den siste tiden har analytiker etter analytiker anbefalt investorer å kvitte seg med aksjen. Torsdag morgen fikk Nel en ny mulighet til å overbevise investorene da resultatene for tredje kvartal ble lagt frem.

Der fremkommer det at inntektene endte på 229 millioner kroner og driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på minus 113 millioner kroner.

Noen timer inn i handelen på Oslo Børs torsdag morgen har Nel-aksjen steget rundt 15 prosent.

På forhånd var det ventet inntekter på 183 millioner kroner og et negativt driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på 120,3 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg.

Til sammenligning omsatte Nel for 148 millioner kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger var på minus 42 millioner kroner i fjorårets tredje kvartal.

I børsoppdateringen torsdag morgen skriver selskapet at resultatet før skatt endte med minus en halv milliard. Det skyldes blant annet negativ kursutvikling i Everfuel og Nikola hvor Nel har eierandeler.

Ordrereserven krympet fra 1,08 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal til 1,01 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

– Nel rapporterer «all-time-high» inntekter i tredje kvartal, men de økonomiske resultatene blir fremdeles negativt påvirket av strategiske beslutningene om å øke investeringene i mennesker og teknologi, i tillegg til at vi fortsatt opplever effekter av koronapandemien, sier Jon André Løkke som er administrerende direktør i Nel i børsmeldingen.

I børsmeldingen skriver selskapet at resultatet er påvirket av kostnadene knyttet til opptrappingen av fabrikkanlegget på Herøya.

– I tredje kvartal kan vi stolt annonsere at vi har produsert første parti med elektrolysrør fra vårt nye helautomatiske produksjonsanlegg på Herøya, og vi er nå klare for å begynne å produsere ordrene til Nikola og Everfuel i fjerde kvartal, opplyser Løkke i børsmeldingen.

Analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets mener at dages kvartalsoppdatering fra Nel ikke er særlig oppløftende med tanke på at ordrereservene er ned.

– Først av alt leverer Nel bedre topplinje enn ventet, EBITDA er litt over våre estimater og litt under konsensus. Men det er viktig å huske på at konsensus har kommet mye ned, så alt i alt ikke veldig oppløftende tall med tanke på at ordrereserven er ned, sier han.

Høy konkurranse

Dowling Næss forteller at deres syn er at det er høy konkurranse fra blant annet ThyssenKrupp, Simens og ITM om å bli markedssledene i hydrogenmarkedet.

Han sier at lønnsomheten for hydrogenselskapene vil avhenge av om hydrogen vil være så viktig for å nå nullutslipp som det Det internasjonale energibyrået (IEA) og Det internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA) har forespeilet.

– Det eneste som kan forsvare dagens kurs av Nel er at de både blir markedsleder, at vi når nullutslipp, og at hydrogen vil spille en så essensiell rolle med å nå nullutslipp som IEA og IRENA ser for seg, sier Dowling Næss.

Dagens kvartalsoppdatering endrer ikke anbefalingen på Nel opplyser Dowling Næss. Analytikeren har en salgsanbefaling og et kursmål på åtte kroner.

– Dette endrer på ingen måte anbefalingen på selskapet. Vi priser ikke Nel på kvartalstall. Med vår salgsanbefaling så priser vi inn 15 prosent sannsynlighet for at selskapet blir markedsleder og 60 prosent sannsynlighet for at de blir en av topp ti leverandører i et marked som vokser enormt, sier han.

Heller ikke Gard Aarvik i Pareto endrer salgsanbefalingen og kursmålet på åtte kroner.

I sin oppdaterte analyse skriver Aarvik at Nel presenterer en relativt nøytral kvartalsrapport.

Selv om det er positive utsikter til inntektene er det fremdeles treg ordreinngang som oppfattes som en negativ faktor, skriver Aarvik i meldingen.

–Det er ingen tvil om at jeg får sove om natten

Ifølge TDN Direkt opplyser administrerende direktør i Nel Jon André Løkke, i forbindelse med presentasjonen av kvartalsrapporten, at selskapet venter å se betydelig høyere omsetning i løpet av fjerde kvartal når de begynner å bokføre omsetning fra Herøya-prosjektet.

– Nel har ikke bokført omsetning for levering fra Herøya-prosjektet dette kvartalet, men venter å bokføre inntekter i neste kvartal, sier Løkke.

På presentasjonen sa Kjell Christian Bjørnsen som er finansdirektør i Nel at selv om ordrereserven per tredje kvartal falt med 6 prosent sammenlignet med foregående kvartal, er det mange innkommende muligheter.

Løkke sier at han ikke er bekymret for tidspunktet ordrene blir annonsert og selskapets ordrereserve ikke holder han våken om natten.

–Jeg er ikke bekymret for timingen på når de store ordrene vil bli annonsert. Vi jobber med dette kontinuerlig, men kommer ikke til å annonsere dem før alle detaljene er klare. Vi ønsker ikke at investorene skal spekulere, men heller kommunisere avtalene når de er 100 prosent i boks, sier Løkke og legger til:

–Det er ingen tvil om at jeg får sove om natten.

Børsens mest shortede

Samtidig som aksjekursen har falt kraftig, har aksjen også blitt Oslo Børs' desidert mest «shortede» aksje. Ifølge den siste oversikten fra Finanstilsynet er hele 10 prosent av aksjene i selskapet lånt ut til shorting.

En shortposisjon innebærer at man låner aksjer man ikke eier og selger dem umiddelbart i markedet. Man vedder på kursfall og satser på at man kan kjøpe tilbake aksjene til lavere kurser og dermed oppnå gevinst.

– Vi sliter med å regne selskapet hjem, og for at dagens aksjekurs skal kunne forsvares så må selskapet bli markedsleder og verden må nå sine nullutslippsmål. Dette er på ingen måte umulig, men et scenario man i 2021 må risikojustere for, skrev Dowling Næss i en analyse i starten av august. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.