Hydrogenselskapet Nel melder mandag morgen at datterselskapet Nel Hydrogen Electrolyser har mottatt en kjøpsordre fra en ikke-navngitt amerikansk kunde.

Kjøpsordren er for elektrolyseutstyr til industriell bruk, og har en verdi på over 45 mill. euro. Det tilsvarer om lag 460 mill. norske kroner etter dagens kurs.

Ifølge Nel er dette den største kjøpsordren i selskapets historie.

Produksjon og levering av utstyret er planlagt å starte i februar neste år og ferdigstilles i midten av 2024.

– Vi er veldig glade for å kunne annonsere denne ordren. Prosjektet vil vise frem Nels evne til levering og gjennomføring på storskala, og vil bli et godt referansepunkt for fremtidige, store kontrakter. Det vil ha en betydelig positiv effekt på våre finanser, vår teknologiutvikling og oppskaleringsplaner, sier Nel-sjef Håkon Volldal i en melding.

Nel-aksjen hopper opp over ti prosent fra start mandag, og omsettes for rundt 14,5 kroner.

Bratt fall fra toppen

Det opplyses at ordren er for elektrolyseutstyr med kapasitet på 200 megawatt. Kjøperen skal ifølge meldingen bruke utstyret til et prosjekt som er utviklet over flere år.

I avtalen inngår det også muligheter for levering av ytterligere utstyr, dersom det blir nødvendig.

Hydrogenselskapet har vært gjennom noen begivenhetsrike år på Oslo Børs.

Selskapet har sine røtter tilbake til 1927, da de første elektrolyseinstallasjonene ble bygget ved Norsk Hydros anlegg på Notodden. I 2014 ble Nel det første fullstendig dedikerte hydrogenselskapet notert på Oslo Børs.

Nel-aksjen hadde en eventyrlig utvikling i 2020, i likhet med mange andre såkalte vekstaksjer og grønne selskaper. Aksjen endte året opp over 200 prosent, og nådde i starten av 2021 en toppnotering på over 30 kroner.

Så langt i år har imidlertid selskapet ikke kommet seg unna det brede nedsalget på markedet, med et fall på nesten 13 prosent så langt i 2022. Selskapet verdsettes til 20,6 milliarder kroner. Siden toppen på starten av fjoråret har aksjen falt over 60 prosent.

Ny sjef

I starten av mai ble det klart at den mangeårige sjefen Jon André Løkke var ferdig som administrerende direktør i Nel. Meldingen da var at han ga beskjed til styret i midten av 2021 om at han ønsket å gå av.

– Jeg har ledet selskapet i seks år og det har vært en fantastisk reise. Vi har i løpet av den perioden tatt en tetposisjon som en av verdens største hydrogenselskaper, noe som kommer til å bli helt avgjørende for det grønne skiftet, sa Løkke til DN.

– Jeg har selv signalisert til styret at etter seks travle år kunne jeg trenge meg mer fleksibilitet i hverdagen, og det er derfor jeg nå fratrer stillingen som toppsjef, la han til.

Tidligere Q-Free-sjef Håkon Volldal ble offentliggjort som Løkkes arvtager.

Et par måneder før sjefsbyttet hentet Nel 1,5 milliarder i friske penger i en rettet emisjon.

I første kvartal omsatte selskapet for 213 millioner kroner, og fikk et overskudd på 84 millioner kroner før skatt. Driftsresultatet endte imidlertid på minus 187 millioner kroner, og det positive resultatet skyldtes finansinntekter på 279 millioner kroner. Blant annet kom det fra at markedsverdien i Everfuel økte, et selskap der Nel har en eierandel.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.