Hydrogenselskapet Nel har vært en av årets store børsvinnere så langt. Siden 2. januar er aksjen opp rundt 40 prosent på Oslo Børs, og er det siste året en av de mest omsatte aksjene på Børsen, i selskap med giganter som Telenor, Yara, Equinor og DNB.

Den siste måneden er aksjen den tiende mest omsatte på Børsen, tross en sped markedsverdi på 16,5 milliarder kroner.

Torsdag legger selskapet frem den første kvartalsrapporten for 2020, etter at fjerde kvartal i 2019 endte med rekordomsetning og rekordunderskudd.

I første kvartal leverte Nel en omsetning på 126,5 millioner kroner. Dette er litt høyere enn i samme kvartal i fjor, men vesentlig lavere enn ventet. Selskapet skriver i kvartalsrapporten at omsetningen er negativt påvirket av koronapandemien, og reiserestriksjonene.

Driftsresultatet endte på minus 86,9 millioner kroner. Underskuddet er vesentlig høyere enn i samme periode i fjor da driftsresultatet endte på minus 52 millioner kroner.

Tapet før skatt var på 5,2 millioner kroner. Det store spriket stammer fra en bokført urealisert valutagevinst fra interne lån.

På forhånd var det ifølge estimater innhentet av Bloomberg ventet en omsetning på 154 millioner kroner, driftsresultat på minus 61,4 millioner kroner og et resultat før skatt på minus 58,6 millioner kroner.

– Hydrogenmarkedet ventes å vokse betydelig, og grønt hydrogen er på vei til å utkonkurrere fossilt hydrogen og fossilt brensel, sier administrerende direktør Jon André Løkke i en melding.

Nel faller på Børsen torsdag. Et drøyt kvarter etter åpning faller aksjen 3,8 prosent, og er børsens tredje mest omsatte aksje.

Grønn boble?

DN har tidligere i år omtalt hvordan såkalte «grønne aksjer» har skutt til værs i popularitet blant investorer på Børsen. Selskaper som nevnte Nel, panteselskapet Tomra, solcelleselskapet Scatec Solar og vind- og cruisekonglomeratet Bonheurs popularitet har imidlertid fått analytikere til å klø seg i hodet.

Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets uttalte sa på en konferanse i februar at han synes kursoppgangen til de såkalte grønne aksjene ligner på en boble.

– Det har jo mange av de karakteristikkene. Det ser ut som en boble, men så blir det sånn at noen kommer til å falle i bakken, mens noen kommer til å bli store vinnere. Men det minner mye om ting som tidligere har vært en boble, sa han.

Hermanrud trakk da frem at Nel er en markedsleder på det de har, men sa det gjenstår å se om det klarer å bli en industristandard som ikke kan kopieres.

Investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagenfondene konstaterte overfor DN i februar at etterspørselen er stor etter «grønne aksjer».

– Det lukter intuitivt dyrt. Det er for lite tilbud av grønne aksjer i forhold til etterspørselen. Tesla er nå eksempelvis verdt like mye som hele den samlede europeiske bilindustrien, sa Morris. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.