I februar ble Nel-aksjen omsatt for 9,9 milliarder kroner på Oslo Børs, kun slått av Equinor. Den siste uken har aksjen yppet seg mot Equinor på toppomsetningslisten, og onsdag var aksjen den mest populære på Oslo Børs, med en omsetning på 950 millioner kroner.

Det skjer til tross for Nels spede markedsverdi på 15 milliarder kroner mot Equinors markedsverdi på nær 500 milliarder.

Det siste året har Nel-aksjen steget 108 prosent.

Rekordsalg og rekordtap

Nel har nemlig blitt en folkefavoritt, godt hjulpet av «den grønne bølgen» som har skyllet inn over Oslo Børs. Investorer søker seg i hopetall til selskaper som Nel, solcelleselskapet Scatec Solar, panteselskapet Tomra og vind- og cruisekonglomeratet Bonheur.

Den økte oppmerksomheten gjør også at fjerdekvartalstallene til Nel følges med argusøyne. På forhånd var analytikerkonsensus – ifølge Bloomberg – at Nels omsetning i kvartalet ville ende på 154 millioner kroner, med et driftsresultat på minus 59 millioner kroner.

Fasiten ble en omsetning på 176 millioner kroner og et driftsresultat på minus 63,4 millioner kroner.

Resultat før skatt endte på minus 95,1 millioner kroner. Dette er det største underskuddet Nel har hatt i noe kvartal noensinne, ifølge data fra Bloomberg.

Selskapet har nå rundt 1,3 milliarder kroner i kontantbeholdning etter at det i januar ble tilført 846 millioner kroner gjennom en kapitalinnhenting.

Kan få koronaforsinkelser

– For å styrke vår ledende posisjon i et voksende marked vil Nel akselerere investeringer i organisasjonen og teknologi fremover. Sammen med gode markedsutsikter gir dette et solid fundament for 2020 og fremover, sier Nel-sjef Jon André Løkke i en melding.

Ordrereserven var på 513 millioner kroner ved utgangen av fjerde kvartal, eksklusive ordre på kommersielle stasjoner fra Nikola. Kontraktsverdien for leveringen til Nikola er ikke inkludert i ordrereserven fordi det nøyaktige tidspunktet samt stasjonsdesignet på hvert anlegg fortsatt er under diskusjon, ifølge TDN Direkt.

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at det venter at en større del av omsetningen for 2020 vil komme i andre halvår enn i første halvår.

Det opplyses også at sluttføring av enkelte internasjonale prosjekter kan bli forsinket som følge av reiserestriksjoner knyttet til koronavirusutbruddet.

Boble?

Sjefstrateg Peter Hermanrud er blant ekspertene som har klødd seg i hodet over populariteten til de grønne aksjene.

Under en Sparebank 1 Markets-konferanse i slutten av februar sa Hermanrud at aksjeoppgangen til kategorien selskaper ligner på en boble.

– Det har jo mange av de karakteristikkene. Det ser ut som en boble, men så blir det sånn at noen kommer til å falle i bakken, mens noen kommer til å bli store vinnere. Men det minner mye om ting som tidligere har vært en boble, sier Hermanrud.

Hermanrud trakk da frem at Nel er en markedsleder på det de har, men sa det gjenstår å se om det klarer å bli en industristandard som ikke kan kopieres.

Skriver ned Uno-X

I fjerdekvartalsrapporten fremgår det at Nel har skrevet ned investeringen i deres deleide selskap Uno-X Hydrogen til null. Det skal ifølge Nel være pågående forhandlinger mellom partene om fremtiden til deres felleseide selskap (joint venture) og driften.

Det var i juni 2019 at en av Uno-X Hydrogens hydrogenstasjoner eksploderte. De to andre stasjonene selskapet besitter har vært ute av drift siden. Nel opplyste i januar at selskapet kunne stå overfor en nedskrivning på 30 millioner kroner knyttet til investeringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.