Bill Ackman, milliardær og sjef for hedgefondet Pershing Square, gikk i slutten av januar ut på Twitter for å avsløre at fondet nylig hadde kjøpt mer enn tre millioner aksjer i Netflix.

«Jeg har lenge beundret Reed Hastings og selskapet han og hans team har bygget opp. Vi er glade for at markedet har gitt oss denne muligheten», het det i meldingen.

Onsdag kveld norsk tid ble det klart at Ackman og Pershing har kvittet seg med alle aksjene det kjøpte for bare tre måneder siden, etter det største kursfallet for Netflix-aksjen på én dag siden 2004.

I et brev til Pershing-aksjonærer begrunner Ackman salget med at fondet er «avhengig av forutsigbarhet».

– Selv om forretningsmodellen til Netflix er lett å forstå, så har vi, i lys av den siste tids hendelser, mistet troen på vår evne til å forutse selskapets fremtidsutsikter med stor nok sikkerhet, heter det.

Tar stortap

Da Ackman og Pershing avslørte sin Netflix-post i slutten av januar ble aksjen omsatt for mellom 350 og 401 dollar. Hedgefondets aksjer i strømmegiganten hadde altså da en estimert verdi på rundt 1,1 milliarder dollar.

Aksjen har imidlertid falt stødig i månedene siden, og endte i går til sluttkurs 226 dollar, etter et fall på 35 prosent. Ackman og Pershing tok altså et tap et tap på rundt 400 millioner dollar, tilsvarende rundt 3,5 milliarder norske kroner, på bare tre måneder.

– Vi har stor respekt for Netflix-ledelsen og det fantastiske selskapet de har bygget. Men i lys av de store utfordringene fremover, vil usikkerhet i selskapets abonnementsvekst fremover kunne ha en stor effekt på vår opprinnelige analyse, heter det i brevet.

Netflix har vært denne ukens store samtaleemne i finansmarkedene, etter at strømmegiganten la frem tall for første kvartal tidligere i uken.

Tallene skuffet stort.

For første gang på over ti år måtte Netflix melde om at det hadde tapt abonnenter, etter at 200.000 forsvant i løpet av årets tre første måneder. Selskapet skyldte selv på økt konkurranse, krigen i Ukraina og at koronapandemien hadde «forkludret bildet». Det varslet også at det vil slå hardere ned på kontodeling, i tillegg til at det ser på mulighetene for å selge billigere abonnementer med reklame.

Da handelen åpnet på Wall Street onsdag sendte markedet Netflix rett ned, og fasiten ble til slutt et fall på over 35 prosent. 50 milliarder dollar av selskapets markedsverdi ble barbert bort, ifølge CNBC.

Aktivistinvestoren

Bill Ackman er kjent som en aktivistinvestor, altså en investor som jobber for å påvirke ledelsens drift av selskapene han kjøper seg inn i.

Han er en av de mest profilerte investorene og hedgefondlederne på Wall Street og er, ifølge Forbes, god for 3,1 milliarder dollar.

Ackman er i jevnlige konfrontasjoner med andre investorer og har tjent store penger på dristige aksjeveddemål. Han har også tapt betydelige summer.

I 2017 kostet aksjer i hurtigmatkjeden Chipotle han rundt 145 millioner dollar. I den forbindelse sa han i et intervju med Reuters at investeringsteamet skulle spise chipotle helt til aksjeprisen returnerte til 500 dollar per aksje. Tirsdag var kursen på 1632,03 dollar da børsen stengte.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.