Investor Haakon Sæter har vært aksjonær i Element i over et år, og har mot slutten av dette året kjøpt og solgt hyppig i selskapet.

Gruveselskapet het tidligere Intex Resources, men byttet i høst navn til Element samtidig som det varslet at det ville utstede en egen kryptovaluta sikret i selskapets råvarer.

Onsdag ettermiddag kom selskapet med en melding om at Haakon Sæter har kjøpt ytterligere 200.000 aksjer. Dermed eier han privat og gjennom sine investeringsselskaper rundt 3,47 millioner aksjer i selskapet, tilsvarende 5,28 prosent av Element.

– Det er ikke godt å skjønne for noen

– Jeg synes dette er noe som ser spennende ut et eller to år fremover, sier Sæter.

Han lister opp tre grunner til at han har tro på akkurat dette selskapet: likviditet i aksjen, et lovende gruveprosjekt i Canada og at det skal begynne med kryptovaluta.

– Skjønner du fullt ut hva de driver med?

– Nei. Det er ikke godt å skjønne for noen. Men grunnideen er at man gjør en avtale seg i mellom uten fordyrende mellomledd som spiser marginer. Ideen er god, men hvordan det blir fremover, vet ingen svaret på, sier Sæter.

I høst inngikk Element en avtale med it-selskapet Harmonychain som innebærer at Element har fått en global eksklusiv lisens på Harmonychains såkalte immaterielle rettigheter innen jern og nikkel.

I første omgang skal de to selskapene i samarbeid vurdere en såkalt «initial coin offering», altså utstedelse av kryptovaluta («digitale tokens»), sikret i jernmalm eid av selskapet Ambershaw Metallics i Canada, et selskap der Element har rettigheter som gjør at selskapet kan ta over kontrollen.

Gruvedriften har ennå ikke startet, men selskapet tror denne metoden kan gi dem rentefri finansiering uten at dagens aksjonærer utvannes, ifølge en pressemelding fra oktober.

Dårlig år

Siden Element kom med meldingen om å utstede egen kryptovaluta har aksjen steget med 187 prosent fra rekordlave nivåer på Oslo Børs.

Sæters eierpost på 3,47 millioner aksjer er basert på kursene onsdag verd 11,5 millioner kroner. Det gjør ham til selskapets nest største aksjonær.

Haakon Sæter har slått seg opp som privatinvestor og er ofte å se på aksjonærlistene i mindre børsnoterte selskaper. Det har ikke gitt superavkastning i år.

– Det har vært et vanskelig år for «small cap» sånn som de store selskapene har gått. Det har ikke vært noe bra år for min del, sier han.

«Small cap» er en betegnelse for selskaper med lav markedsverdi.

I år har han brent seg på fingersensorselskapet Next Biometrics der han sitter med 679.000 aksjer verd rundt 42 millioner kroner, ifølge aksjonæroversikter denne uken. Selskapet har falt med 53 prosent så langt i år. I fjor smakte avkastningen derimot gull for da steg aksjen 167 prosent på børsen.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Slik blir du festens ultimate midtpunkt
Slik sablerer du en champagne.
02:41
Publisert: