Tirsdag fortsatte oppgangen på Wall Street. To av tre nøkkelindekser dro med seg markedet opp, og nok en gang var det tek-aksjene som fikk den beste handelsdagen.

Slik ser det ut ved stengetid på Wall Street:

  • Industriindeksen Dow Jones stengte flatt.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,21 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,52 prosent.

Nikola endte dagen med en nedgang på 8,35 prosent.

Det skjedde etter at det ble kjent at USAs justisdepartement har åpnet undersøkelse av bedrageribeskyldningene mot Nikola, i kjølvannet av en rapport som ble sluppet av en short-selger av Nikola-aksjen forrige uke, ifølge den britiske avisen Financial Times.

Tesla endte tirsdag opp 7,18 prosent, mens Microsoft, Amazon og Facebook alle steg mellom 1,2 og 2,4 prosent.

Apple-aksjen svingte mye i timene frem mot stengetid, og var på et tidspunkt i minus. Fasit ble imidlertid en forsiktig oppgang på 0,16 prosent for dagen, etter at tek-giganten tidligere tirsdag kveld norsk tid avholdt sin årlige høstkonferanse.

Anklager om svindel

Det var forrige uke at Hindenburg Research, som for øvrig har en short-posisjon i Nikola, offentliggjorde en rapport der det ble hevdet at at Nikola er en svindel, og at selskapets ledelse har overdrevet i beskrivelsene av test-truckene sine, for å få investorer ombord. Selskapet skal produsere utslippsfrie kjøretøy.

«Vi har hentet inn omfattende bevis, inkludert opptak av telefonsamtaler, tekstmeldinger, private eposter og fotografier, som viser dusinvis av falske uttalelser fra Nikolas grunnlegger Trevor Milton. Vi har aldri sett bedrag på dette nivået i et børsnotert selskap, særlig av denne størrelsen», skrev Hindenburg i rapporten.

Nå har justisdepartementet i USA samlet en rekke representanter for å diskutere selskapet og anklagene, ifølge FT, som viser til kilder med kjennskap til saken. Også førstestatsadvokaten i New York har fattet interesse for saken.

Ingen av partene har besvart avisens henvendelser tirsdag kveld.

Jacob Kahn, partner i advokatfirmaet Riley Safer Holmes & Cancila, presiserer imidlertid overfor FT at undersøkelser ikke bør bety at det er noe seriøst.

– Det betyr at det er røyk, og det kan hende det er ild et eller annet sted. Men det betyr at det er nok røyk til å rettferdiggjøre en undersøkelse, sier han til avisen.

Har slått tilbake

Nikola har hele veien nektet for å ha gjort noe ulovlig, og har i flere omganger slått tilbake mot anklagene. Mandag kom selskapet med et detaljert svar på rapporten, og toppsjef Trevor Milton har også bedt SEC følge opp anklagene, ettersom Nikola mener de er falske og et forsøk på å manipulere ned selskapets aksjekurs, slik at Hindenburg kan tjene penger på short-posisjonen.

Nikola-aksjen steg nesten 300 prosent mellom mai og starten av september, men har siden rapporten forrige uke falt rett over 30 prosent. En halvtimes tid før stengetid på Wall Street tirsdag er aksjen ned nesten åtte prosent.

Selskapets aksjekurs nådde en foreløpig toppnotering i starten av september, da det ble klart at General Motors hadde kjøpt en elleve prosent eierandel i selskapet. Den avtalen innebærer også at GM skal bygge pickup-trucken «Badger», samt fungere som batterileverandør.

Elektriske pickup-trucker

Nikola, som altså skal produsere utslippsfrie kjøretøy, er basert i delstaten Arizona i USA, og kan ses på som en konkurrent til Tesla. Nikola har imidlertid dreid seg mer mot pickup-trucker.

Imidlertid kan Nikolas «Badger» ses på som en direkte konkurrent til Teslas «Cybertruck».

I mars i år slo selskapet seg sammen med VectoIQ, i en slags «reverse takeover», som førte til at Nikola ble notert på Nasdaq-indeksen i starten av juni.

En «reverse takeover» er når et selskap blir kjøpt opp eller slår seg sammen med et annet, som da gjerne er børsnotert fra før. På denne måten slipper man å måtte gå gjennom hele prosessen som er vanlig når et selskap skal børsnoteres.

Nikola er en viktig partner for det norske hydrogenselskapet Nel, som også har en eierandel i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.